Israëlische oud-president Peres (93) overleden

De voormalige Israëlische president en premier, Shimon Peres, is op 93-jarige leeftijd overleden. Peres stond aan de wieg van Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van de Joodse staat in Palestina.

Shimon Peres op een foto uit 2014 Beeld ANP
Shimon Peres op een foto uit 2014Beeld ANP

Peres overleed woensdag in Tel Aviv aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was twee weken daarvoor in het ziekenhuis opgenomen. Hij is vanochtend om 03.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd) overleden in zijn slaap, zo bevestigde zijn persoonlijke arts Rafi Walden aan het Franse persagentschap AFP.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara hebben gereageerd op de dood Peres. Ze zijn diep verdrietig: "Peres was geliefd bij alle mensen", aldus Netanyahu woensdag.

Minister-president Mark Rutte noemt Peres "een man wiens lange en veelbewogen leven parallel loopt met de al even bewogen geschiedenis van de staat Israël''.

"Ik heb Peres een paar keer mogen ontmoeten. Op mij maakte hij een diepe indruk door zijn diepgewortelde idealen en strijdbaarheid die hij combineerde met wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten."

"Onvergetelijk is dat hoopvolle moment in 1994, waarop hij samen met Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede won. Israël verliest een groot staatsman aan wie wereldwijd met groot respect wordt teruggedacht'', liet Rutte vanuit Zuid-Korea weten waar hij met een handelsmissie is.

Obama
President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de voormalige Israëlische president Shimon Peres geprezen als een "strijder voor Israël en het Midden-Oosten".

Na het overlijden van Peres zei Obama dat Amerika in de schuld staat bij Peres. "Niemand heeft zich meer ingezet voor vrede tussen onze landen dan Peres. Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons heeft gegeven zal voor altijd branden", zei Obama.

70 jaar in de politiek
Shimon Peres was bijna 70 jaar actief als politicus in Israël. Hij was in twaalf Israëlische kabinetten minister, tweemaal premier en van 2007 tot 2014 president.

Hij was erbij toen de Joodse staat eind jaren 40 vorm kreeg en gold als de laatste overlevende 'founding father' van het hedendaagse Israël. Peres begon zijn politieke loopbaan als compromisloos figuur, maar stelde uiteindelijk alles in het werk om vrede te sluiten met de Palestijnen.

"Ik ben niet veranderd, ik denk dat de situatie is veranderd'', verklaarde Peres de ommezwaai die hij ooit maakte, begin dit jaar in een interview met Time Magazine. "Zolang het voortbestaan van Israël in gevaar was, was ik wat je een havik kunt noemen. Zodra ik merkte dat de Arabieren openstonden voor onderhandelingen, zei ik dat we daar de voorkeur aan geven."

Oslo-akkoorden
Die constructieve opstelling leidde in 1993 tot de zogeheten Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen. De afspraken over Palestijns zelfbestuur brachten Peres, toenmalig premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede.

Uiteindelijk leidden de Oslo-akkoorden niet tot vermindering van het geweld in het Midden-Oosten. Toch verloor Peres nooit het vertrouwen in de toekomst. Ook in 2001, toen de relatie tussen de Palestijnen en Israëliërs weer eens een dieptepunt had bereikt, bleef hij als minister van Buitenlandse Zaken voorstander van de dialoog.

Ben Gurion
Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van 11 jaar naar Palestina. In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement.

De begrafenis van Shimon Peres zal aanstaande vrijdag plaatsvinden.

Shimon Peres (links) in gesprek met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1995. Beeld afp
Shimon Peres (links) in gesprek met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1995.Beeld afp
Shimon Peres (midden), Yassar Arafat (links) en Yitzhak Rabin ontvangen de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december 1994. Beeld afp
Shimon Peres (midden), Yassar Arafat (links) en Yitzhak Rabin ontvangen de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december 1994.Beeld afp
Chemi Peres kondigt woensdagochtend in het ziekenhuis in Tel Aviv het overlijden van zijn vader aan Beeld ANP
Chemi Peres kondigt woensdagochtend in het ziekenhuis in Tel Aviv het overlijden van zijn vader aanBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden