Update

Israëlische luchtmacht waarschuwt inwoners Gaza 'onmiddellijk' te verlaten

De Israëlische luchtmacht heeft vandaag pamfletten over Gaza-Stad uitgestrooid waarin ze de bewoners oproept hun huizen 'onmiddellijk' te verlaten. De actie komt op het moment dat er vrees bestaat dat het leger klaar is om een grondoperatie in Gaza te beginnen.

Redactie
Palestijnse mannen na de aanslag op hun huis in de Gazastrook. Beeld ap
Palestijnse mannen na de aanslag op hun huis in de Gazastrook.Beeld ap

'Voor uw eigen veiligheid bent u verplicht onmiddellijk uit uw huis te evacueren en in de richting van Gaza-centrum te gaan', zegt de Arabischtalige folder met vermelding van bepaalde wegen die moeten worden gebruikt.

'Agressie stopt vandaag'
Volgens Egyptische president Mohammed Morsi staakt Israël in de loop van de dag zijn bombardementen op doelen in de Gazastrook. Morsi zei dat Israël zijn 'agressie' tegen Gaza in de loop van de dag staakt.

Hij gaf tegen aanwezige verslaggevers geen verdere details prijs, maar zei nog wel dat de komende uren een positief resultaat verwacht kan worden van onderhandelingen tussen Israël en Hamas. De verklaring van Morsi werd wereldkundig gemaakt door het Egyptische persbureau MENA.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder vandaag de voorkeur te geven aan een diplomatieke oplossing voor het conflict met Hamas in de Gazastrook. Hij sprak dinsdag na afloop van een onderhoud met de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.

Netanyahu zei een diplomatieke oplossing te prefereren, maar zo nodig een grote militaire operatie niet te schuwen. De premier zei dat Israël bombardementsvluchten uitvoert als antwoord op de voortdurende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. 'Als het vuren doorgaat, zijn we genoodzaakt uitgebreidere maatregelen te treffen en we zullen niet aarzelen daartoe over te gaan.'

Palestijnen dragen de lichamen van twee jongetjes die bij de bombardementen zijn omgekomen. Beeld reuters
Palestijnen dragen de lichamen van twee jongetjes die bij de bombardementen zijn omgekomen.Beeld reuters

Executies
Zes Palestijnen zijn dinsdag doodgeschoten toen ze volgens de autoriteiten werden betrapt op het collaboreren met Israël. De Palestijnse radiozender al-Aqsa meldde niet wat de zes precies uitvoerden, maar ze hadden geavanceerde apparatuur bij zich om onder meer te filmen. Het lichaam van een van de vermeende verraders is achter een auto aan gesleurd in het centrum van Gaza-Stad.

Vanuit de Gazastrook is opnieuw een raket afgevuurd op Jeruzalem. De stad is niet getroffen, liet de politie weten. Het is de tweede keer sinds het luchtoffensief van Israël tegen de Gazastrook woensdag begon dat een raket in de buurt van Jeruzalem is ingeslagen. Vrijdag kwam er in een nederzetting van Joodse kolonisten bij de stad een raket neer. Ook toen waren er geen gewonden.

Eerder vandaag liet Israël weten de voorbereiding van een grondoffensief in de Gazastrook op te schorten. Het land onderhandelt met de regering van het Palestijnse gebied over een staakt-het-vuren en het wil met de opschorting de diplomatie een kans geven.

Hillary Clinton
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reist vandaag naar Israël om de inspanningen voor een bestand op te voeren. Zij voert morgen overleg met premier Benjamin Netanyahu. Zij reist ook naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met Palestijnse leiders. Zij zal volgens het Witte Huis niet overleggen met de leiders van de islamitische beweging Hamas, die de Gazastrook bestuurt.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties ontmoet dinsdag al de Israëlische premier. Hij is nu in Egypte, waar hij tegen de pers zei dat een Israëlische grondoorlog 'een gevaarlijke escalatie' van het conflict zou zijn. Ook riep hij zowel Israël als Hamas op de gewelddadigheden te staken.

Bewaker met mes en bijl aangevallen
Een man heeft een bewaker bij de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv met een mes en een bijl aangevallen. De bewaker raakte gewond aan zijn been en schoot in de lucht toen hij werd aangevallen. Volgens een woordvoerder van de politie is de aanvaller geen Arabier, maar een Israëliër van in de 40. Over zijn motieven is niets bekend. Politieke motieven worden evenwel niet vermoed. De man is aangehouden en zou niet gewond zijn geraakt.

Israëlische soldaat tuurt naar de grens met Gaza Beeld reuters
Israëlische soldaat tuurt naar de grens met GazaBeeld reuters

Vanochtend heeft de Israëlische luchtmacht het hoofdkantoor van de Islamitische Nationale Bank in de Gazastrook gebombardeerd. De bank werd door de Hamas-leiding in het leven geroepen om internationale sancties te omzeilen, nadat de beweging in de zomer van 2007 de macht in het gebied had gegrepen.

Israël voert sinds woensdag luchtacties uit boven de Gazastrook om beschietingen van Israëlisch grondgebied vanuit het Palestijnse gebied tegen te gaan.

Palestijnse jongens rond een huis in Gaza-stad dat verwoest is na een raketaanval. Beeld afp
Palestijnse jongens rond een huis in Gaza-stad dat verwoest is na een raketaanval.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden