Israëlische leger voert aanvallen op Gaza uit

Het Israëlische leger heeft vanmiddag aanvallen uitgevoerd op Gaza nadat er vanuit deze Palestijnse enclave drie raketten op Israël waren afgevuurd. Premier Netanyahu heeft zijn onderhandelaars in Caïro opdracht gegeven de gesprekken met Hamas te staken en naar huis terug te keren.

Sommige wijken in Gaza zijn volledig vernield door Israëlische aanvallen. Beeld afp
Sommige wijken in Gaza zijn volledig vernield door Israëlische aanvallen.Beeld afp

Over doden of gewonden als gevolg van de luchtaanvallen is nog niets bekend. De Palestijnse raketten kwamen terecht in open terrein en maakten geen slachtoffers.

Eerder had premier Netanyahu al aangegeven dat Israël 'hard terug zou slaan' als Hamas weer raketten zou afvuren. Hij zei dat het leger 'klaar was voor alle scenario's'.

Staakt-het-vuren
De aanvallen doorbreken een tijdelijke wapenstilstand tussen de twee partijen, die tot elf uur vanavond van kracht zou zijn. Tijdens het bestand werd in Egypte onderhandeld over een staakt-het-vuren van langere duur. Het ging om indirecte besprekingen: Israël en Hamas willen niet met elkaar aan dezelfde tafel zitten. Over de voortgang is vrijwel niets bekend gemaakt. Een Palestijnse official heeft eerder vandaag gezegd dat de gesprekken 'voortduren', maar dat er vooralsnog geen 'vooruitgang' was geboekt.

De eisen van de twee partijen liggen ver uiteen. Hamas eist de opheffing van de blokkade van de Gazastrook, die volgens velen een openluchtgevangenis is voor Palestijnen. Israël zou het Palestijnse autonome gebiedsdeel liefst gedemilitariseerd zien.

Sinds begin juli zijn door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook meer dan 2.000 Palestijnen omgekomen. Aan Israëlische kant stierven minder dan 70 mensen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld belga
Beeld belga

Europa
Het geweld heeft ook in Europa de gemoederen doen oplopen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal volgende maand het woord voeren bij een betoging tegen antisemitisme.

Net als in Nederland waren in Duitsland bij demonstraties tegen het Israëlische optreden in de Gazastrook antisemitische leuzen te horen. 'De afgelopen weken waren we er getuige van hoe zuivere Jodenhaat openlijk veld heeft gewonnen', aldus de voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Dieter Graumann.

In Den Haag hield de politie vandaag bij een demonstratie tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook bij het ministerie van Defensie 45 betogers aan. In het centrum gingen zij op de trambaan zitten.
De demonstranten protesteerden tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook, maar ook tegen de Nederlandse banden met Israël. Ze riepen leuzen als 'Free Palestine', 'Netanyahu moordenaar' en 'Timmermans, bloed aan je handen'.

Angela Merkel Beeld afp
Angela MerkelBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden