Israël zet bouwproject Oost-Jeruzalem voort

Israël verwerpt de Amerikaanse eis om een illegaal bouwproject in het bezette Oost-Jeruzalem te staken. Foto EPA Beeld
Israël verwerpt de Amerikaanse eis om een illegaal bouwproject in het bezette Oost-Jeruzalem te staken. Foto EPA

JERUZALEM - Israël verwerpt de Amerikaanse eis om een illegaal bouwproject in het bezette Oost-Jeruzalem te staken.

Premier Benjamin Netanyahu zei zondag na het wekelijkse kabinetsberaad dat de regering Joodse burgers niets in de weg legt in een stad die het als de onverdeelde hoofdstad van Israël beschouwt. ,,Wij kunnen het idee niet aanvaarden dat Joden niet het recht mogen hebben in alle delen van Jeruzalem te wonen en land te kopen'', zei de premier. Het gaat om de bouw van ongeveer twintig wooneenheden in de wijk Sheikh Jarrah.

Israëlische media meldden zondag dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Israëlische ambasadeur, Michael Oren, heeft ontboden. Daarbij is hem te verstaan gegeven dat de Verenigde Staten eisen dat alle bouwactiviteiten in Sheikh Jarrah worden gestaakt. Oren zou erop hebben gewezen dat het een particulier initiatief betreft. De Amerikaanse miljonair Irwin Moskowitz kreeg ongeveer drie maanden geleden van het stadsbestuur toestemming voor het project. Hij kocht het stuk grond, waarop nu een leegstaand hotel staat, in 1985. Het fungeerde sindsdien als hoofdkwartier van de Israëlische grenspolitie.

De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van een Palestijnse staat. Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn de Israëlische nederzettingen in bezet gebied illegaal. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden