Update

Israël zegt dat zwaarste aanval nog moet komen

Palestijnse brandweerlieden inspecteren een gebouw van Hamas dat in as is gelegd. Foto EPA/Mohammed Saber Beeld
Palestijnse brandweerlieden inspecteren een gebouw van Hamas dat in as is gelegd. Foto EPA/Mohammed Saber

JERUZALEM - Na drie dagen van Israëlische bombardementen op de Gazastrook is de aanval nog niet voorbij wat Israël betreft. De zwaarste luchtaanvallen moeten nog komen, zei een Israëlische legerleider maandag.

Geen gebouw van Hamas zal meer overeind staan, aldus generaal Dan Harel. ''We richten ons niet alleen op terroristen en raketinstallaties, maar op de hele overheid van Hamas. We raken overheidsgebouwen, fabrieken, beveiligingseenheden en meer.''

Israël heeft het grensgebied rond de Gazastrook maandag verklaard tot gesloten militaire zone. In het verleden ging zo'n bekendmaking vooraf aan een inval in de Gazastrook. Sinds zondag verzamelt het Israëlische leger tanks aan de grens van de Gazastrook.

Door de Israëlische bombardementen zijn meer dan 325 mensen om het leven gekomen. Niet alleen Hamas-leden zijn gedood, maar de Verenigde Naties telde minstens vijftig burgerdoden. Circa 1400 mensen raakten gewond.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben maandag onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken gebombardeerd en het huis van een bevelhebber van de militaire tak van Hamas. In de nacht van zondag op maandag zijn vier meisjes van een familie gedood door een bom op een moskee die vlakbij hun woning stond.

Maandag zijn de eerste gewonden de grens met Egypte overgestoken om daar te worden behandeld. Egypte had de grenspost bij Rafah, de enige doorgang tussen de Gazastrook en Egypte, gesloten toen de Palestijnse Hamas-beweging vorig jaar de macht greep in de Gazastrook.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) wil dat de internationale gemeenschap troepen stationeert in de Gazastrook om de Palestijnen te beschermen tegen ''Israëlische misdaden''. Hamas is altijd tegen de plaatsing van buitenlandse troepen in de Gazastrook geweest.

Of zo'n troepenmacht er komt, is maar zeer de vraag. Internationaal is verdeeld gereageerd op de Israëlische aanvallen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Hamas de escalatie van geweld aan zichzelf te danken heeft. De Britse regering veroordeelde het Israëlische optreden echter, net als de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Het geweld in de Gazastrook brak zaterdag in alle hevigheid uit, nadat een staakt-het-vuren was verlopen. Hamas had aangeboden het bestand van een half jaar weer te verlengen wanneer Israël de wurgende blokkade van dit mediterrane getto zou opheffen. Israël weigert dat omdat de blokkade er op is gericht het Hamas-bewind omver te werpen.

Nadat het bestand 18 december was verlopen en Palestijnen weer raketten afschoten, reageerde Israël. De harde reactie tegen Hamas ligt goed in de publieke opinie in Israël waar over zes weken parlementsverkiezingen zijn. (ANP)

undefined

Hevige rookontwikkeling na een Israëlische luchtaanval op een doelwit van Hamas, 28 december. Foto EPA/Ali Ali Beeld
Hevige rookontwikkeling na een Israëlische luchtaanval op een doelwit van Hamas, 28 december. Foto EPA/Ali Ali

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden