Update

Israël wil Hamas aanvallen

Twee kerstmannen vragen aandacht voor de situatie op de Gazastrook. Op de achtergrond de kerk waarvan wordt aangenomen dat Jezus daar is geboren. Foto EPA/Jim Hollander Beeld
Twee kerstmannen vragen aandacht voor de situatie op de Gazastrook. Op de achtergrond de kerk waarvan wordt aangenomen dat Jezus daar is geboren. Foto EPA/Jim Hollander

JERUZALEM - Israël staat op het punt een aanval uit te voeren op doelen van Hamas in de Gazastrook. Het offensief moet een einde maken aan de raketbeschietingen vanuit Gaza op de Joodse staat. ''Hamas is verantwoordelijk en zal de prijs betalen'', zei de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni zinspeelde op een militair optreden. ''Genoeg is genoeg. De situatie gaat veranderen'', verklaarde zij na een ontmoeting met de Egyptische president Hosni Mubarak.

Vernietiging van Hamas
De plannen voor een eindejaarsoffensief komen aan de vooravond van parlementsverkiezingen die op 10 februari komend jaar in Israël worden gehouden. De Kadima-partij van Livni gaat in de peilingen gelijk op met de rechtse oppositiepartij Likud van oud-premier Benjamin Netanyahu. Beide partijen hebben van de vernietiging van Hamas het belangrijkste campagnepunt gemaakt.

Israël wordt al maanden gebombardeerd door raketten die worden afgevuurd vanuit de Gazastrook, die sinds 2007 door Hamas wordt gecontroleerd. Zo raakte woensdag een huis in een kibboets in de Negev-woestijn zwaar beschadigd. De militaire vleugel van Hamas liet weten dat de beschieting een vergeldingsactie was voor de dood van drie Hamas-strijders. Zij waren de avond ervoor doodgeschoten door het Israëlische leger, volgens een defensiewoordvoerder omdat de mannen bezig waren explosieven langs de grens tussen Israël en de Gazastrook te leggen.

Ook vanuit Libanon blijkt Israël bedreigd te worden. In het zuiden van Libanon werden donderdag zeven op Israël gerichte raketten ontdekt. Het gebied is een bolwerk van Hezbollah, dat in de zomer van 2006 een bloedige strijd met Israël uitvocht. Hezbollah bestookte Israël toen met duizenden raketten en trof een Israëlisch marineschip voor de Libanese kust.

Einde aan ''haat en geweld''
Politieke en geestelijke leiders proberen een escalatie in het Midden-Oosten te voorkomen. Zo pleitte paus Benedictus XVI in zijn kersttoespraak donderdag voor een einde aan ''haat en geweld'' in de regio. De kerkvader sprak de wens uit ''dat begrip ontstaat, openheid van de harten die de grenzen opent''.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Aboul Gheit riep Israël en de Palestijnen op om zich in te houden. Bij een eerdere bemiddeling was Egypte erin geslaagd een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen te bereiken. Vorige week kwam na zes maanden een einde aan dat bestand. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden