Update

Israël valt protestkonvooi aan

Israëlische soldaten aan dek van een van de schepen van het hulpkonvooi voor Gaza. Het schip vaart hier de haven van de Zuid-Israëlische plaats Ashdod binnen. Foto EPA Beeld
Israëlische soldaten aan dek van een van de schepen van het hulpkonvooi voor Gaza. Het schip vaart hier de haven van de Zuid-Israëlische plaats Ashdod binnen. Foto EPA

TEL AVIV - De langverwachte confrontatie tussen een internationale protestvloot en de Israëlische marine is maandag uitgelopen op een bloedbad.

Toen Israëlische commando's vanochtend vroeg de zes protestschepen enterden, kwam het op één ervan tot een treffen, waarbij volgens sommige berichten negentien activisten omkwamen. Het Israëlische leger heeft de dood van tien van hen bevestigd.

Het schip waarop de doden vielen, is de Mavi Marmara, een Turkse veerboot. De meeste opvarenden van het konvooi, bedoeld als een protest tegen Israëls blokkade van de Gazastrook, komen uit Turkije. Anderen zijn afkomstig uit Griekenland, Ierland en Zweden.

Betrouwbare berichten waren vanochtend nog schaars, omdat de Israëlische marine het radioverkeer in het gebied van de confrontatie verstoorde.

Tegen vier uur vanochtend lieten gemaskerde Israëlische commando's zich 64 kilometer uit de kust vanuit helikopters neer op het dek van de schepen. Aan boord van de Mavi Marmara, het grootste schip van de vloot, werden de Israëliërs opgewacht door een groep activisten die gewapend waren met stokken en ijzeren staven.

Vanaf dat moment verschillen de lezingen. Volgens de activisten openden de commando's het vuur toen ze de schepen enterden. Maar Israël beweert dat zijn militairen werden beschoten. ''Helaas waren de actievoerders uit op een gewelddadige confrontatie,'' aldus de woordvoerder van de Israëlische regering. Op beelden van de Turkse televisie is te zien dat de Israëliërs felle tegenstand ondervinden van de opvarenden, die de aanvallers met stokken te lijf gaan.

Een woordvoerster van de Free Gaza Movement, die het konvooi heeft samengesteld, ontkent dat de actievoerders beschikken over vuurwapens. ''We hebben slechts passief verzet geboden.''

De doden en gewonden zijn met helikopters van boord gehaald; de schepen worden naar de haven van Ashdod gesleept. Nederlands minister Verhagen zei vanochtend 'zeer geschokt' te zijn en erop te rekenen 'dat Israël heel nauwkeurig gaat onderzoeken wat er gebeurd is'. (AD BLOEMENDAAL)

Foto EPA Beeld
Foto EPA
Screenshot van NOS video. Beeld
Screenshot van NOS video.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden