Israël stopt met offensief in Gazastrook

Precies vier weken na het begin op 8 juli is Israël vandaag gestopt met zijn offensief in de Gazastrook. Een van de belangrijkste doelen, het vernietigen van alle tunnels van Gaza naar Israël, werd volgens het leger bereikt. Maar de tol is hoog. Aan Palestijnse zijde vielen meer dan 1.800 doden, onder wie 408 kinderen. Israël oogstte wereldwijd felle kritiek vanwege de gewelddadigheden.

Een Israëlische tank aan de grens met de Gazastrook. Inmiddels heeft Israël zijn troepen teruggetrokken. Beeld afp
Een Israëlische tank aan de grens met de Gazastrook. Inmiddels heeft Israël zijn troepen teruggetrokken.Beeld afp

Ruim 10 duizend Palestijnen raakten gewond. De slachtoffers zijn voornamelijk burgers. Naar schatting meer dan 370 duizend Palestijnse kinderen hebben dringend psychologische hulp nodig vanwege de trauma's die zij hebben opgelopen door het oorlogsgeweld.

Troepen teruggetrokken
Israël begon het offensief met beschietingen van de Gazastrook als reactie op de raketten die vanuit de strook door Hamas op Israël afgevuurd werden. Op 17 juli vielen Israëlische troepen het Palestijnse gebied binnen. Volgens Israël zijn 900 'terroristen' gedood. Bij de aanvallen zijn 64 Israëlische militairen omgekomen. In Israël verloren 3 burgers het leven.

Maandagavond werd bekend dat Israël en Hamas onder leiding van Egypte een akkoord hadden bereikt over een bestand van drie dagen. Israël maakte vandaag bekend dat het doel van het offensief is bereikt en dat het zijn troepen uit Gaza had teruggetrokken.

Rook stijgt op uit de Gazastrook. Beeld afp
Rook stijgt op uit de Gazastrook.Beeld afp

Oorlogsmisdaden
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki was vandaag in Nederland, waar hij onder andere een bezoek bracht aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Malki wil dat het ICC Israël vervolgt wegens oorlogsmisdaden. ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda verklaarde vanmiddag dat het ICC onder de huidige omstandigheden niet bevoegd is voor de vervolging van eventuele oorlogsmisdaden. Palestina kan wel een verklaring afgeven dat het de rechtsmacht van het hof erkent.

Volgens Malki is zijn regering hoe dan ook vastbesloten Israëli's te laten vervolgen wegens oorlogsmisdaden die volgens hem op grote schaal in de Gazastrook zijn gepleegd. Hij verklaarde dat er voor die misdaden bewijzen te over zijn en dat de Palestijnen hulp gaan inroepen van mensenrechtenorganisaties die al veel bewijsmateriaal verzamelden.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki staat de pers te woord tijdens zijn vertrek bij het Internationaal Strafhof. Beeld anp
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad al-Malki staat de pers te woord tijdens zijn vertrek bij het Internationaal Strafhof.Beeld anp

Britse politica afgetreden
De Britse Conservatieve politica barones Sayeeda Warsi trad vandaag af als staatssecretaris bij Buitenlandse Zaken, omdat ze het Britse beleid ten aanzien van de Gazastrook niet kan steunen. De 43-jarige in Yorkshire uit Pakistaanse ouders geboren Warsi noemde het beleid van de regering van David Cameron 'moreel onverdedigbaar'.

Sayeeda Warsi tijdens een toespraak in Birmingham in oktober 2010. Beeld afp
Sayeeda Warsi tijdens een toespraak in Birmingham in oktober 2010.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden