Israël stemt snel over bestand

Hamasleider in ballingschap Khaled Meshaal (foto) zei tijdens een regionale top in Doha dat zijn organisatie geen staakt-het-vuren accepteert dat niet voorziet in een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook. Foto EPA/Khaled El Fiqi Beeld
Hamasleider in ballingschap Khaled Meshaal (foto) zei tijdens een regionale top in Doha dat zijn organisatie geen staakt-het-vuren accepteert dat niet voorziet in een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook. Foto EPA/Khaled El Fiqi

JERUZALEM - Het Israëlische veiligheidskabinet stemt naar verwachting dit weekeinde over een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Het nieuws volgt op het akkoord dat de Verenigde Staten en Israël gisteren bereikten om de wapensmokkel naar Gaza tegen te gaan.

Volgens Tzipi Livni, Israëls minister van Buitenlandse Zaken, is het akkoord met de VS een belangrijke stap naar vrede.

Indien het veiligheidskabinet, bestaande uit de twaalf belangrijkste Israëlische ministers, voor het staakt-het-vuren stemt, zal Israël geen directe onderhandelingen hoeven te voeren met Hamas en zal Israël het offensief in Gaza geleidelijk gaan afbouwen.

Als de raketbeschietingen van Hamas echter door blijven gaan, zal Israël het offensief weer opschroeven, zo zei Tzipi Livni in gesprek met een Israëlische tv-zender.

Hamasleider in ballingschap Khaled Meshaal zei tijdens een regionale top in Doha dat zijn organisatie geen staakt-het-vuren accepteert dat niet voorziet in een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook. Ook eiste hij dat de grenzen van de Palestijnse kuststrook worden geopend, inclusief de grensovergang Rafah met Egypte. ''Ik verzeker u: ondanks alle vernielingen in Gaza zullen wij de voorwaarden van Israël voor een staakt-het-vuren niet accepteren,'' aldus Meshaal.

Ondertussen gaan de gevechten in Gaza door. In Gaza-Stad zijn volgens Palestijnse medici bij een Israëlische aanval op een huis ten minste tien mensen gedood. In het huis was een dodenwake aan de gang.

Volgens een BBC-verslaggever die er in is geslaagd de Gazastrook binnen te komen en zich in Rafah bevindt, is de situatie voor veel Palestijnen zeer penibel. Naast de door Israël aangeduide doelwitten zijn ook veel andere gebouwen en plekken verwoest door de luchtaanvallen, zoals een blok huizen en een speeltuin. Er is een groot gebrek aan voedsel en elektriciteit, en er is geen stromend water. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden