Israël sloopt woningen aanslagplegers

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de sloop bevolen van de panden waar twee Palestijnen woonden die vandaag een aanslag op een synagoge in West-Jeruzalem hebben gepleegd. Bij de aanslag vielen vier doden. Daarnaast werden de twee daders doodgeschoten door de politie.

Een orthodoxe jood kijkt neer op de rouwstoet van de slachtoffers van de aanslag bij een synagoge in Jeruzalem. Beeld afp
Een orthodoxe jood kijkt neer op de rouwstoet van de slachtoffers van de aanslag bij een synagoge in Jeruzalem.Beeld afp

De daders, twee neven, kwamen uit Jabel Mukabir, een wijk in het zuidoosten van Jeruzalem. Daar braken ongeregeldheden uit toen de politie er familieleden van de daders kwam arresteren.

Het was de bloedigste aanslag in Jeruzalem in zes jaar. De burgemeester van de stad, Nir Barkat, heeft de bevolking opgeroepen zich als vrijwilliger te melden om de stad tegen aanslagen te beschermen.

Een Palestijn raakte vandaag gewond toen hij door drie mannen werd gestoken. De politie onderzoekt het incident dat plaats had in een wijk waar de grens ligt tussen Israëlisch West-Jeruzalem en het Arabische Oost-Jeruzalem dat sinds 1967 door Israël wordt bezet.

IJzeren vuist

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigd van betrokkenheid en kondigde aan met ijzeren vuist te zullen terugslaan. Die woorden maakte hij direct waar het het sloopbevel. De sloop van woningen van familie van daders is omstreden in Israël, maar is de laatste maanden weer in zwang.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, riep de bevolking op zich als vrijwilliger te melden om de politie te helpen bij de beveiliging van de stad. De minister van Openbare Veiligheid, Yitzhak Aharonovitch, laat onderzoeken of de regels voor wapenbezit voor de inwoners van Jeruzalem kunnen worden versoepeld. Hij doelt in de eerste plaats op Israëli's die in dienst zijn geweest en Israëli's die al in de beveiliging werkzaam zijn, meldde The Jerusalem Post.

Palestijnse president Mahmoud Abbas (midden) bij een veiligheidsvergadering na de aanslag op een synagoge in Jeruzalem. Beeld reuters
Palestijnse president Mahmoud Abbas (midden) bij een veiligheidsvergadering na de aanslag op een synagoge in Jeruzalem.Beeld reuters
Israëlische president Benjamin Netanyahu. Beeld REUTERS
Israëlische president Benjamin Netanyahu.Beeld REUTERS

Neerwaartse spiraal

Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de aanslag, net als veel prominenten in de wereld, veroordeeld. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Palestijnse collega Riad al-Malki deden dat vandaag in Den Haag. Koenders sprak er met de Palestijnse bewindsman. 'Veroordeling van deze aanvallen is essentieel, maar maatregelen om te de-escaleren zijn van nog groter belang', zei Koenders tegen al-Malki.

Koenders riep de Palestijnse en Israëlische leiders op 'zich te onthouden van contraproductieve stappen, provocaties en retoriek' om de situatie niet verder te verslechteren. Ook de Amerikaanse president Barack Obama riep op tot kalmte. Jeruzalem dreigt volgens hem 'in een neerwaartse spiraal terecht te komen, waar het heel moeilijk is weer uit te geraken'.

De daders waren geen lid van een islamitische verzetsgroep zoals Hamas, maar van het linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De vier slachtoffers waren allen in het buitenland geboren Joden: drie Amerikanen en een Brit. Bij de aanslag met onder meer vuurwapens raakten ook acht mensen gewond, onder wie twee agenten.

Een gemaskerde Palestijnse jongere gooit een traangasgranaat terug naar Israëlische militairen. Beeld afp
Een gemaskerde Palestijnse jongere gooit een traangasgranaat terug naar Israëlische militairen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden