Israël schrapt etnische zuivering uit boeken

Minister Gideon Sa'ar (L) meent dat zijn voorgangster, Yuli Tamir (Arbeiderspartij) te ver is gegaan in haar streven naar pluriformiteit. Foto AP Beeld
Minister Gideon Sa'ar (L) meent dat zijn voorgangster, Yuli Tamir (Arbeiderspartij) te ver is gegaan in haar streven naar pluriformiteit. Foto AP

TEL AVIV - Mogen Israëlische schoolkinderen leren dat er volgens de Palestijnen bij de geboorte van de Joodse staat in 1948 sprake was van etnische zuivering? Volgens het Israëlische ministerie van Onderwijs niet.

Een dergelijke zwaar beladen term hoort niet thuis in een nieuw geschiedenisboek voor middelbare scholen, vindt het ministerie. Twee maanden na de eerste druk is het werk ter revisie ingenomen.

Minister Gideon Sa'ar (Likoed) meent dat zijn voorgangster, Yuli Tamir (Arbeiderspartij) te ver is gegaan in haar streven naar pluriformiteit. De nationalistische regering van Benjamin Netanyahu wil een dam opwerpen tegen wat zij ziet als pogingen van buitenlandse regeringen en organisaties de legitimiteit van de staat Israël ter discussie te stellen of zelfs te ontkennen.

In Israël waait wat dat betreft met de regering Netanyahu een nieuwe wind. Kort na zijn aantreden maakte de minister van Transport bekend dat Arabische plaatsaanduidingen langs de wegen worden vervangen door Hebreeuwse.

Vervolgens besloot minister Sa'ar dat het woord 'nakba' (ramp) moest worden geschrapt uit de schoolboeken voor Israëls Arabische minderheid. 'Nakba' verwijst naar de Joods-Arabische oorlog in 1948, waardoor de staat Israël een feit werd. Het geweld zorgde voor een Palestijns vluchtelingenprobleem.

Sa'ars liberaler ingestelde voorgangster Tamir had in 2007 toegestaan dat 'nakba' in Arabische schoolboeken kwam te staan. ''Dat was een vergissing,'' zegt Sa'ar nu. ''Welk land definieert zijn eigen stichting als een ramp?''
Deze week werd bekend dat Sa'ars ministerie een hele lading net gepubliceerde Hebreeuwse geschiedenisboeken terughaalt voor revisie 'wegens een groot aantal fouten, waarvan sommige ernstig'.

Volgens het departement hebben ook veel leerkrachten geklaagd over de inhoud. De uitgever heeft geen moeite met aanpassen van de tekst, want 'als het gaat om schoolboeken moet er een zo breed mogelijke overeenstemming heersen'. Bovendien: het ministerie betaalt voor het terughalen, herzien, herdrukken en weer uitdelen van de boeken.

De meest omstreden passage in het boek 'Nationalisme: het bouwen van een staat in het Midden-Oosten' gaat over het ontstaan van Israël. De zwaar beladen term 'etnische zuivering' is nu de steen des aanstoots. Volgens de auteur van het boek heeft hij niets meer gedaan dan de Arabische lezing over de gebeurtenissen van destijds weergeven. Op last van Sa'ar zal er in de nieuwe druk echter gesproken worden van 'een politiek van georganiseerde verdrijving'. (AD BLOEMENDAAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden