Update

Israël rekent op offensief van weken

Israëlische soldaten tijdens de vierde dag van luchtaanvallen op de Gazastrook. Foto EPA Beeld
Israëlische soldaten tijdens de vierde dag van luchtaanvallen op de Gazastrook. Foto EPA

GAZA/JERUZALEM - Israël is voorbereid op 'een wekenlang offensief' tegen Hamas en zal niet ingaan op pleidooien voor een bestand. Vandaag werd Gaza voor de vierde achtereenvolgende dag gebombardeerd. Daarbij vielen vanochtend twaalf doden.

Terwijl tanks en pantservoertuigen zich samentrekken aan de grens van Gaza, laten Israëlische kabinetsleden weten dat zij rekening houden met een langdurige strijd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Meir Sheetrit is er 'geen ruimte' voor een staakt-het-vuren zolang de capaciteit voor het lanceren van raketten op Israël niet is uitgeschakeld.

"Het Israëlische leger moet deze operatie niet stoppen voordat de wil van de Palestijnen, van Hamas, is gebroken om op Israël te blijven vuren," aldus Sheetrit. Onderminister van Defensie Matan Vilnai zegt dat het leger voorbereidingen heeft getroffen voor 'wekenlange acties'.
Hamas op zijn beurt bezweert de strijd tegen Israël niet op te geven. Woordvoerder Fawzi Barhoen heeft Palestijnse groepen opgeroepen 'alle beschikbare middelen' in te zetten, inclusief 'martelaarsoperaties'. Daarmee duidt Hamas zelfmoordaanslagen aan.

Israël heeft de grensstrook bij Gaza tot een gesloten militaire zone verklaard. Alle verkeer is er verboden, waardoor ook de internationale media Gaza niet via Israël kunnen bereiken.
Bij de Israëlische luchtaanvallen van vanochtend werden vijf gebouwen van de Hamasregering vernietigd, evenals twee trainingskampen en een sportcentrum. Gisteren bombardeerde Israël het Hamasministerie van Binnenlandse Zaken dat het bevel voert over de dertienduizend veiligheidsagenten in Gaza. Het gebouw was geëvacueerd.

Onder de doden van vandaag waren volgens getuigen twee meisjes, tien en twaalf jaar oud, die in hun woonplaats Beit Hanoen bezig waren huisvuil buiten te zetten.

Volgens de Verenigde Naties zijn tot dusver zeker 62 Palestijnse burgers gedood. Het totale aantal doden stond vanochtend op 347. Meer dan achthonderd mensen zijn gewond.
Het Rode Kruis zegt dat de situatie in de ziekenhuizen van Gaza chaotisch is. Het medisch personeel is de uitputting nabij.

Hamas publiceerde vanochtend een verklaring waarin werd gemeld dat Palestijnse strijders 43 zelfgeproduceerde raketten hebben afgevuurd, naast 17 Grads-raketten, die een groter bereik hebben. Ook werd melding gemaakt van de lancering van zes mortiergranaten.
De Palestijnse aanvallen hebben sinds het weekeinde vijf doden aan Israëlische kant veroorzaakt, onder wie een militair. Voor het eerst viel ook in Asdod, dertig kilometer ten noorden van Gaza, een dodelijk slachtoffer. Een raket kwam neer bij een bushokje en doodde een vrouw.
De raketaanvallen vanuit Gaza hebben dit jaar aan negentien Israëliërs het leven gekost.
De Israëlische kustwacht heeft vandaag een schip geweerd dat onderweg was naar de Gazastrook. De boot kwam daarbij in botsing met een Israëlisch patrouillevaartuig. Volgens de kustwacht was het schip de militaire zone binnengevaren. De bemanning van het schip, de Dignity, ontkent dat. De Israëlische krant Yedioth meldt dat de Dignity hulpgoederen en journalisten aan boord had. De Jerusalem Post stelt echter dat de boot probeerde pro-Palestijnse demonstranten af te zetten in de Gazastrook.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vanavond in Parijs bijeen om de situatie te bespreken. De ministers willen bijdragen aan een oplossing in samenwerking met VN-topman Ban Ki-Moon. Ban heeft het Israëlische offensief veroordeeld als 'excessief'. "Het lijden van de burgerbevolking als gevolg van grootschalig geweld bedroeft mij zeer," aldus Ban. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden