Israël paraat voor forse uitbreiding grondoffensief

Het Israëlische leger staat klaar om het grondoffensief in de Gazastrook fors uit te breiden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vrijdag gezegd. Eerder werd bekend dat bij het offensief één Israëlische militair en veertien militanten omgekomen zijn. Het dodental door Israëlische aanvallen in de Palestijnse Gazastrook is opgelopen tot 264. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

redactie
Rookwolk boven Gaza-stad. Beeld reuters
Rookwolk boven Gaza-stad.Beeld reuters

'Het is niet mogelijk om alleen vanuit de lucht af te rekenen met de tunnels', aldus Netanyahu voorafgaand aan een speciale bijeenkomst van het kabinet. 'Daarom doen onze militairen het ook vanaf de grond. We hebben ervoor gekozen deze operatie uit te voeren nadat alle andere opties uitgeput waren en met in ons achterhoofd dat we zonder deze operatie wel eens een hoge prijs zouden kunnen betalen.'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt een spoedberaad over het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook. Het tijdstip is nog onbekend.

Hamas
Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei in een verklaring dat Hamas het grondoffensief niet vreest. 'We zweren het bezettingsleger te verdrinken in de modder van Gaza', zei hij.

Het ging er in de nacht van donderdag op vrijdag stevig aan toe. In een verklaring zei het Israëlische leger dat bij een reeks vuurgevechten veertien militanten zijn omgekomen. Het leger name bovendien raketlanceerinstallaties, tunnels en meer dan honderd andere doelwitten op de korrel. Sinds de start van het grondoffensief zijn vijftig raketten afgevuurd richting Israël.

Tunnels vernietigen
Israël viel vannacht het Palestijnse gebied binnen na 10 dagen van bombardementen. Het is het eerste grote Israëlische grondoffensief in Gaza in iets meer dan vijf jaar. Bij de aanval werden ook tanks ingezet. Doel van de actie in het noorden, midden en zuiden van de smalle strook aan de Middellandse Zee is de infrastructuur van de Hamasbeweging te slopen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft beide partijen opgeroepen burgers te ontzien. Hamas moet onmiddellijk stoppen met de raketbeschietingen op Israël, aldus Ban Ki-Moon. Tel Aviv moet ervoor zorgen dat er geen burgers worden geraakt tijdens het offensief. 'De verscherping van de crisis zal de al lijdende burgerbevolking aan beide zijden alleen maar meer treffen.'

Reactie Hamas
'Deze actie boezemt de leiders van Hamas en de Palestijnse mensen geen angst in', zei Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri tegenover Reuters. 'We waarschuwen Netanyahu voor de consequenties van zo'n domme daad.'

Paus Franciscus heeft gebeld met de presidenten van Israël en Palestina om zijn bezorgdheid over de jongste ontwikkelingen in de regio uit te drukken. Shimon Peres (Israël) en Mahmoud Abbas kregen van de kerkvorst te horen dat hij 'zeer grote zorgen' heeft over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook.

De twee presidenten waren vorige maand nog gezamenlijk op bezoek bij Franciscus in Rome, onder andere voor een gezamenlijk gebed met de paus. De kerkvorst riep Peres en Abbas op alles te doen om de vijandelijkheden te staken en vrede te stichten.

Beelden vrijgegeven door het Israëlische leger tonen troepen die de Gazastrook intrekken. Beeld AP
Beelden vrijgegeven door het Israëlische leger tonen troepen die de Gazastrook intrekken.Beeld AP
Beelden vrijgegeven door het Israëlische leger tonen troepen die de Gazastrook intrekken. Beeld AP
Beelden vrijgegeven door het Israëlische leger tonen troepen die de Gazastrook intrekken.Beeld AP
Gewonde Palestijnen. Beeld ap
Gewonde Palestijnen.Beeld ap
null Beeld AFP
Beeld AFP

Protesten Turkije
Tijdens protesten in de Turkse stad Istanbul naar aanleiding van het grondoffensief in Gaza heeft de Turkse politie traangas en waterkanonnen gebruikt. De demonstranten gooiden stenen naar het Israëlische consulaat in Istanbul en zwaaiden met Turkse en Palestijnse vlaggen.

Gisteren zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dat Israël in de Gazastrook bezig met een 'poging tot systematische genocide' op de Palestijnen. Dat zei hij in een toespraak voor islamitische geleerden in Istanbul. Tijdens protesten die dag in Istanbul droegen demonstranten spandoeken mee met teksten als 'De moordenaar Israël zal de rekening ontvangen'. Ook droegen de betogers vlaggen mee van de radicaal islamitische verzetsbeweging Hamas die de scepter zwaait in de Gazastrook.

Protesten in de Turkse stad Istanbul. Beeld ap
Protesten in de Turkse stad Istanbul.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld AFP
Beeld AFP
Israëlische tanks aan de grens bij Gaza Beeld ANP
Israëlische tanks aan de grens bij GazaBeeld ANP
null Beeld belga
Beeld belga
Een verlaten straat in Gaza-stad. Beeld afp
Een verlaten straat in Gaza-stad.Beeld afp
Gewonde Palestijnen in Gaza. Beeld afp
Gewonde Palestijnen in Gaza.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden