Israël overweegt staakt-het-vuren

Een Palestijn inspecteert de schade aan zijn huis. Bij het Israëlische luchtoffensief zijn tot nu toe zeker 370 Palestijnen omgekomen. Foto EPA/Mohammed Saber Beeld
Een Palestijn inspecteert de schade aan zijn huis. Bij het Israëlische luchtoffensief zijn tot nu toe zeker 370 Palestijnen omgekomen. Foto EPA/Mohammed Saber

GAZA-STAD - Israël overweegt de aanvallen op Gaza tijdelijk te staken om Hamas een kans te geven de raketbeschietingen te stoppen. Dat heeft een bron bij het ministerie van defensie dinsdag gezegd.

Mocht het bestand door Hamas niet worden gerespecteerd, dan volgt er een grondoffensief, zo meldde de anonieme bron. Het voorstel om tot een staakt-het-vuren te komen zou worden gedaan tijdens een vergadering van het Israëlische veiligheidskabinet dinsdagavond laat.

Tijdens die vergadering zullen ook verschillende plannen voor een grondoffensief worden besproken. Israël slaagt er ondanks de grootscheepse luchtaanvallen vooralsnog niet in de raketbeschietingen vanaf de Gazastrook te stoppen. President Shimon Peres gaf dinsdag toe dat de strijd tegen Hamas erg zwaar is. ''Oorlog tegen terroristen is in sommige opzichten moeilijker dan het vechten tegen legers'', zei hij.

Het lijkt erop dat het voorstel het gevolg is van druk die met name door de Verenigde Naties en Europa is uitgeoefend. Europese ministers van buitenlandse zaken vergaderen dinsdagavond over de crisis in Gaza. De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner belde dinsdag al twee maal met de Israëlische minister van defensie Ehud Barak, om hem te vragen het luchtoffensief te onderbreken, zodat er humanitaire hulp aan Gaza kan worden geleverd.

Er wordt al enige tijd gespeculeerd over een mogelijk grondoffensief, een Israëlische invasie van Gaza. Premier Ehud Olmert vertelde Peres dinsdag dat het luchtoffensief dat Israël sinds zaterdag tegen Gaza onderneemt 'de eerste van een aantal' maatregelen is dat Israël heeft goedgekeurd. Bij het luchtoffensief kwamen tot nu toe zeker 370 Palestijnen om. De meesten waren veiligheidstroepen van Hamas, maar er vielen ook 64 burgerslachtoffers, onder wie twee zusjes, van 4 en 11.

Hamas vuurde de afgelopen 72 uur zo'n 250 raketten en mortiergranaten af. Daarbij vielen in totaal vier Israëlische doden. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden