Israël neemt 'drastische besluiten' bij vredesoverleg

Israël gaat 'rigoureuze besluiten' nemen om een vredesakkoord te kunnen sluiten met de Palestijnen. Dat zegt de hoofdonderhandelaar van Israël, Tzipi Livni. Ze voegt toe dat de 'haviken', de hardliners in de regering van premier Benjamin Nethanyahu, het haar moeilijk maken.

Tzipi Livni (midden), de hoofdonderhandelaar van Israël, samen met Saeb Ereket (rechts), haar gesprekspartner aan Palestijnse zijde. Links de Israëlische onderhandelaar Yitzak Molcho. De foto is afgelopen week genomen. Beeld epa
Tzipi Livni (midden), de hoofdonderhandelaar van Israël, samen met Saeb Ereket (rechts), haar gesprekspartner aan Palestijnse zijde. Links de Israëlische onderhandelaar Yitzak Molcho. De foto is afgelopen week genomen.Beeld epa

De onderhandelaars van de Palestijnen en Israël kwamen dinsdag bijeen voor hun derde ronde in de onderhandelingen. De precieze locatie van de gesprekken is geheim gehouden. Vorige week

Volgens een Palestijnse vertegenwoordiger, die tegenover persbureau anonimiteit bedong, hebben de partijen aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beloofd geen inhoudelijke mededelingen te doen. Kerry was een belangrijke kracht in het bij elkaar brengen van de twee partijen.

Livni, die sprak op Israel Radio, liet zich evenmin uit over de inhoud van de onderhandelingen. Ze benadrukte wel dat aan het eind van het proces 'dramatic decisions' zullen worden genomen. Ze gaf niet aan of dat bijvoorbeeld ging over de nederzettingen van Israël, de stichting van een Palestijnse staat, of over de status van Jeruzalem.

Eerder hebben de partijen de verwachting uitgesproken dat de onderhandelingen zo'n zes tot negen maanden zullen duren.

Het vredesoverleg liep in 2008 vast. Tot voor kort waren er op hoog niveau geen onderhandelingen. Een belangrijke reden daarvoor was dat de Palestijnen alleen wilden praten als Israël eerst zou stoppen met de uitbreiding van nederzettingen op Palestijns grondgebied. Kerry kreeg het voor elkaar dat de Palestijnen deze eis vooraf lieten vallen. In ruil daarvoor werd een aantal Palestijnse gevangenen vrijgelaten.

Livni, de minister van Justitie in Israël, bevestigt dat binnen de regeringscoalitie vooral weerstand is tegen de oprichting van een Palestijnese staat. Een akkoord zonder dat element lijkt onmogelijk.

De partijen deelden mee dat op korte termijn opnieuw wordt gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden