Israël naar vervroegde verkiezingen

JERUZALEM - Israël stevent af op vervroegde verkiezingen nu de ultra-orthodoxe partij Shas geen deel wil blijven uitmaken van de huidige coalitie, die wordt aangevoerd door de Kadimapartij.

Shas kondigde gistermiddag aan dat de nieuwe partijleider van Kadima, de huidige minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, niet wil ingaan op de eis van de ultra-orthodoxen dat de status van Jeruzalem buiten de onderhandelingen met de Palestijnen moet worden gehouden.

''Jeruzalem is geen koopwaar,'' aldus Shas.

Livni, die als zij zou slagen in de vorming van een coalitie de eerste vrouwelijke Israëlische premier zou worden sinds Golda Meir in de jaren zeventig, had donderdag Shas een ultimatum gesteld. Uiterlijk aanstaande zondag zou de partij uitsluitsel moeten geven. Dat deed de partij dus gisteren al.

In kringen rond Livni werd gisteren gezegd dat Shas het hele land heeft misleid' door wekenlang te suggereren dat een voortzetting van de coalitie met Kadima en onder meer de Arbeiderspartij tot de mogelijkheden behoorde. Zelfs na het ultimatum van Livni liet de partij weten dat er in de besprekingen vooruitgang werd geboekt.

Kadima beschuldigde gisteren ook de leider van de rechtse oppositiepartij Likoed, oud-premier Benjamin Netanyahu, van dubbel spel.

Hij weigerde Livni's aanbod een 'grote coalitie' te vormen, en stelde Shas onderhands in het vooruitzicht dat er met hem zaken te doen zijn na nieuwe verkiezingen.

Volgens opiniepeilingen zou Likoed bij vervroegde verkiezingen aan het langste eind trekken. Maar of Netanyahu dan wel in staat zou zijn om buiten Kadima en de Arebeiderspartij om een levensvatbare coalitie te vormen, is ook dan lang niet zeker.

Livni heeft nog een heel kleine kans om een coalitie te vormen met de kleinst mogelijke meerderheid in de Knesset. Maar daartoe zou zij een akkoord moeten sluiten met twee linkse partijtjes en met een aantal onafhankelijke parlementsleden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden