Israël hervat luchtacties boven Gaza

Een verwoeste moskee in Gaza-stad na de Israëlische bombardementen van donderdag. Foto EPA/Mohammed Saber Beeld
Een verwoeste moskee in Gaza-stad na de Israëlische bombardementen van donderdag. Foto EPA/Mohammed Saber

JERUZALEM - Israël heeft na 'de humanitaire gevechtspauze' van gistermiddag vannacht vanuit de lucht weer enkele tientallen doelen in Gaza bestookt. De aanvallen leken ditmaal voornamelijk gericht te zijn op de smokkeltunnels onder de grens met Egypte.

Voor de bombardementen strooide de Israëlische luchtmacht duizenden pamfletten uit boven Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, waarin de burgerbevolking werd gewaarschuwd het gebied te verlaten. 'Omdat Hamas uw huizen gebruikt om zich te verschuilen en wapens te smokkelen, zal de Israëlische luchtmacht dit gebied aanvallen,' luidde de tekst.

Het dodental in Gaza liep gisteren volgens Palestijnse zijde op tot zevenhonderd. Hamas vuurde in de loop van de avond en nacht raketten af, die terechtkwamen in Ashkelon en Beersheba.

Het Israëlische 'veiligheidskabinet' besloot gistermiddag het offensief in Gaza voorlopig voort te zetten, hoewel het zich 'in principe' bereid heeft verklaard in te gaan op het Egyptisch-Franse voorstel voor een staakt-het-vuren. Ook werd gistermiddag een gevechtspauze van drie uur ingelast om hulporganisaties de gelegenheid te geven de acute nood onder de bevolking van Gaza te lenigen. Deze 'humanitaire gevechtspauzes' zullen op gezette tijden worden herhaald. Ook Hamas hield zich gisteren aan dit korte bestand.

Israël heeft vandaag een delegatie naar Caïro, de hoofdstad van Egypte, gestuurd onder leiding van Amos Gilad, een hoge ambtenaar van het ministerie van Defensie, om over details van het bestandsvoorstel te praten. Ook werd een delegatie van Hamas verwacht voor 'technische besprekingen'. Maar beide delegaties zouden, liet het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken weten, gescheiden worden ontvangen.

Gistermiddag leek een doorbraak te zijn bereikt in de pogingen van de internationale diplomatie een bestand in Gaza te regelen. De Franse president, Nicolas Sarkozy, kondigde aan dat zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit het bestandsvoorstel had geaccepteerd. Opvallend was dat Sarkozy geen melding maakte van het standpunt van Hamas.

Kort daarop liet Jeruzalem weten dat de aankondiging van Sarkozy wat voorbarig was. Israël is slechts bereid akkoord te gaan met een staakt-het-vuren indien er 'een volledig en totaal einde komt van vijandelijk vuur op Israëlisch grondgebied', en 'indien tegelijkertijd een wapenembargo tegen Hamas internationale steun krijgt'.

Voor Hamas is de belangrijkste voorwaarde voor een wapenstilstand dat daarin wordt opgenomen dat Israël een einde maakt aan de blokkade van Gaza, die vrijwel compleet is sinds Hamas in juni 2007 de macht greep in het gebied.

Het Internationale Rode Kruis beschuldigt Israël dat het 'een onaanvaardbare vertraging' veroorzaakt in de hulpverlening aan gewonden in het operatiegebied. Het betreft het verbod dat hulpverleners kregen van het Israëlische leger om in de wijk Zeitoen van Gaza-Stad hulp te bieden aan gewonde slachtoffers van een Israëlische luchtaanval op de wijk. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden