Israël heeft twee winnaars

Tzipi Livni (boven) van de centrumpartij Kadima baseert haar aanspraken op haar voorsprong van één enkele zetel. Benjamin Netanyahu (onder) van de rechtse Likud vindt daarentegen dat alleen hij recht heeft op het premierschap, omdat de rechtse partijen samen een absolute meerderheid hebben. Foto's EPA Beeld
Tzipi Livni (boven) van de centrumpartij Kadima baseert haar aanspraken op haar voorsprong van één enkele zetel. Benjamin Netanyahu (onder) van de rechtse Likud vindt daarentegen dat alleen hij recht heeft op het premierschap, omdat de rechtse partijen samen een absolute meerderheid hebben. Foto's EPA

TEL AVIV - De parlementsverkiezingen in Israël zijn vannacht geeindigd met twee grote vragen: wie wordt de nieuwe premier, en wat wordt de nieuwe regering?

De Israëlische kiezers kregen twee overwinningstoespraken voorgeschoteld van twee kandidaten die menen het premierschap binnen handbereik te hebben.

Tzipi Livni van de centrumpartij Kadima baseert haar aanspraken op haar voorsprong van één enkele zetel. Benjamin Netanyahu van de rechtse Likud vindt daarentegen dat alleen hij recht heeft op het premierschap, omdat de rechtse partijen samen een absolute meerderheid hebben. Het woord is nu aan president Shimon Peres.

Voor de besprekingen met de Palestijnen en de verhouding met de nieuwe regering in Washington, zijn alle denkbare coalities een verslechtering ten opzichte van de regering-Olmert. Barack Obama heeft een 'agressieve' bemoeienis met het Midden-Oostenconflict beloofd, maar de Israëlische kiezers hebben vooral gestemd op partijen die niet meer in een compromis met de Palestijnen geloven.

Ook als Livni premier wordt - maar Netanyahu heeft betere papieren - is ze afhankelijk van partijen aan haar rechterzijde.

De Palestijnen zetten alvast hun hakken in het zand. Voor Hamas zijn alle Israëlische partijen even slecht, president Mahmoud Abbas zegt alleen verder te willen praten als Israël stopt met het uitbreiding van zijn nederzettingen. Dat was zelfs onder Ehud Olmert te veel gevraagd. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden