Update

Israël en Hamas akkoord met tijdelijk bestand

Zowel het Israëlische leger als Hamas hebben ingestemd met het voorstel van de Verenigde Naties voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Het vijf uur durende bestand om humanitaire redenen moet vandaag om 10.00 uur (onze tijd) ingaan. Dat zei generaal Yoav Mordechai tegen de BBC.

Bij de beschietingen op het strand kwamen vier Palestijnse kinderen om het leven. Beeld getty
Bij de beschietingen op het strand kwamen vier Palestijnse kinderen om het leven.Beeld getty

Gisteren hield een door Egypte voorgesteld bestand slechts enkele uren stand. Alleen Israël staakte het vuur, Hamas wilde de wapens niet neerleggen voor er een akkkoord op tafel lag. Daarop verhevigde Israël de aanvallen.

Vier kinderen gedood
Bij die aanvallen op de Gazastrook kwamen vier kinderen om het leven, toen een Israëlisch fregat een granaat afvuurde op een strand. Dat meldden Palestijnse artsen.

De gewelddadigheden begonnen na de moord op drie Israëlische tieners en de daaropvolgende ontvoering van en moord op een Palestijnse jongen. In negen dagen van gevechten tussen Israël en Gaza zijn zeker 220 Palestijnen en één Israëli om het leven gekomen. Onder de Palestijnse doden zijn zeker 48 kinderen. Meer dan 1600 Palestijnen raakten gewond.

Op de vlucht
Duizenden Palestijnen in de Gazastrook zijn op de vlucht geslagen, nadat Israël zeker 250.000 mensen in het noorden van het gebied had opgeroepen hun huizen te verlaten. Om de waarschuwing kracht bij te zetten beschoot de Israëlische artillerie vandaag het noorden van de Gazastrook. Ze kunnen niet ver komen: de grenzen met Israël en Egypte zitten potdicht. De autoriteiten in de Gazastrook willen niet dat inwoners gehoor geven aan de waarschuwing, omdat Israël alleen maar 'chaos en verwarring' zou willen stichten.

Oorlogsrecht geschonden
Human Rights Watch stelt dat Israël het oorlogsrecht schendt door civiele gebouwen te bombarderen en burgers te doden. 'Roekeloze aanvallen of aanvallen met opzet die het oorlogsrecht schenden, zijn oorlogsmisdaden', aldus de mensenrechtenorganisatie. Een van de incidenten die HRW heeft onderzocht is het bombardement vorige week op een strandtent bij Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook, waar mensen de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië keken. Negen Palestijnen kwamen om.

Volgens oud-premier Dries van Agt 'faalt' Nederland in 'het beschermen van de meest fundamentele rechten van het Palestijnse volk', terwijl de Grondwet de regering gebiedt de internationale rechtsorde te bevorderen. Van Agt, premier van eind 1977 tot en met 1982, komt al jaren op voor de rechten van de Palestijnen.

null Beeld getty
Beeld getty
De stad Ashdod in Israël die geraakt werd door een raket vanuit Gaza. Beeld afp
De stad Ashdod in Israël die geraakt werd door een raket vanuit Gaza.Beeld afp
Rook stijgt op na een Israëlische aanval op het strand bij Gaza Stad. Hierbij zijn vier kinderen om het leven gekomen. Beeld afp
Rook stijgt op na een Israëlische aanval op het strand bij Gaza Stad. Hierbij zijn vier kinderen om het leven gekomen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden