Update

Israël blijft Gazastrook bestoken, aantal doden loopt op

Opnieuw zijn er dodelijke slachtoffers gevallen in de Gazastrook. Zeker zes Palestijnse mannen zijn om het leven gekomen door een luchtaanval in het zuiden. Dat meldden Israëlische media op gezag van de Palestijnse autoriteiten.

Redactie
Israëlische tanks op de Gazastrook. Beeld reuters
Israëlische tanks op de Gazastrook.Beeld reuters

Door de aanval zouden verder 20 mensen gewond zijn geraakt. Volgens getuigen zaten mensen buiten hun huizen toen een Israëlisch projectiel insloeg, berichtte de krant Haaretz.

Ook aan Israëlische zijde vielen slachtoffers. Zo raakten drie militairen gewond tijdens een vuurgevecht in het noorden van Gaza. Het trio is overgebracht naar een ziekenhuis, zei een legerwoordvoerder tegen The Jerusalem Post.

Israël zette op vrijdag de aanvallen op de Gazastrook voort en heeft gedreigd die 'aanzienlijk uit te breiden'. Zeker 58 mensen zijn gisteren volgens hulpverleners om het leven gekomen door het grondoffensief. Onder de doden zouden minstens 15 kinderen zijn.

VN-chef Ban Ki-moon reist zaterdag naar het Midden-Oosten, hij zal proberen een eind te maken aan de vijandelijkheden.

De aanvallen over land zijn gisteren begonnen en moeten volgens de Israëli's de infrastructuur van Hamas verwoesten. Hamas is de Palestijnse versie van de Moslimbroederschap en erkent de staat Israël niet. De beweging domineert de vrijwel belegerde strook land sinds 2007. Daar leven opeengepakt bijna 2 miljoen mensen onder erbarmelijke omstandigheden.

Sinds 8 juli de Israëlische beschietingen van de dichtbevolkte Gazastrook begonnen, zijn al meer dan 270 mensen gedood en meer dan 2000 personen gewond geraakt. Minstens de helft van de slachtoffers zijn burgers. Eén Israëlische militair is bij de aanval over land om het leven gekomen.

'Nog uitgebreider'
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag gezegd dat de aanval nog uitgebreider en heviger kan worden. Hij kreeg veel kritiek in de wereld, maar de Amerikaanse president Barack Obama beklemtoonde in Washington dat de VS het recht van Israël zich te verdedigen, ondersteunen. Hij hoopte wel dat Israël blijft proberen burgerslachtoffers te voorkomen.

Paus Franciscus riep vrijdag in onder meer in een telefoongesprek met Netanyahu op tot een wapenstilstand. Diplomatieke pogingen dat tot stand te brengen, gaan discreet maar vooralsnog vruchteloos verder. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zou in Caïro vrijdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, hebben gevraagd te helpen Hamas tot een wapenstilstand te bewegen. Hamas stelt voorwaarden voor een bestand en wijst de door Egypte geregelde bestandsplannen vooralsnog af.

Hulpverleners en mensenrechtenorganisaties spreken ondertussen van bloedbaden en ziekenhuizen die 'de vloed van patiënten' niet meer aankunnen. Amnesty International deed vrijdag een dringend beroep op de internationale gemeenschap om burgers in Gaza tegen het oorlogsgeweld te beschermen. Amnesty spreekt van 'schaamteloze veronachtzaming van de levens en eigendommen van burgers, die onder internationaal humanitair recht beschermd zouden moeten worden'.

Israëlische militairen staan op tanks. Beeld reuters
Israëlische militairen staan op tanks.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden