Israël bezorgd over bezoek Obama

De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama is vanmiddag in Israël gearriveerd voor een met veel publiciteit omgeven visite van twee dagen.
Israël krijgt met grote frequentie bezoeken van buitenlandse vips. Een paar weken geleden nog was de Franse president Nicolas Sarkozy in het land, met zijn vrouw Carla Bruni. De Britse premier Gordon Brown is nog maar net vertrokken.

Voor Amerikaanse presidentskandidaten zijn bezoeken aan de Joodse staat van groot belang. In maart was Obama's Republikeinse tegenspeler hier, maar vergeleken met Obama's uitgebreide gezelschap was dat van John McCain niet meer dan 'een vlooiencircus', zoals een Amerikaanse journalist het oneerbiedig beschrijft.

De verkiezingsstrijd nadert de eindfase en anders dan McCain destijds is Obama onder protectie gesteld van de Amerikaanse geheime dienst. Hij wordt nu in het buitenland even goed beveiligd als een Amerikaanse president, maar loopt zo langzamerhand ook dezelfde risico's. Er kan veel misgaan, ook als de beveiliging optimaal is. Nicolas Sarkozy en Carla Bruni moesten vorige maand hals over kop hun vliegtuig in toen er bij de afscheidsceremonie een schot weerklonk. Een soldaat van een bewakingseenheid had zich een kogel door het hoofd gejaagd. Niet alle beveiligers zijn mannen van staal.

Als het niet gaat om Palestijnse of typisch lokale organisaties, spreekt de Israëlische veiligheidsdienst doorgaans niet over 'Al Qaida' maar over 'de wereldwijde jihad'. In het geval van een onlangs opgerolde
cel van zes Arabieren - twee uit Israël en vier uit Palestijnse dorpen bij Jeruzalem - gebruikte ze die term wel.

De beide aangehouden Arabische Israëliërs studeren aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Eén van de twee, scheikundestudent Mohammed Najem (24) uit Nazareth, woont in een studentenhuis, waar zijn kamer uitzicht biedt op een sportveld.

Dat veld, dicht bij het regeringscomplex, wordt soms gebruikt als landingsplaats voor helikopters. Volgens de veiligheidsdienst filmde Najem in januari uit zijn raam de landing van president George Bush en diens gezelschap. Kort erna zou hij de beelden hebben doorgespeeld aan de website van een met Al Qaida verbonden organisatie. Hij zou daarbij hebben gevraagd om instructies voor het neerschieten van een helikopter. In mei zou Bush opnieuw een bezoek aan Israël brengen.

De leden van de cel ontmoetten elkaar regelmatig in de Aksamoskee in Jeruzalem als leden van een islamitische studieclub. Volgens de veiligheidsdienst onderhielden ze via internet contacten met Al Qaida-sympathisanten elders in de wereld en op hun computers zouden instructies zijn aangetroffen voor het fabriceren van bommen.

Hun aanhouding, en volgens de politie bekentenis, volgde kort op de arrestatie van twee Arabieren uit het zuiden van Israël.

Zij zouden Al Qaida foto's en andere informatie hebben doen toekomen over strategische objecten in Israël, zoals legerkampen, het vliegveld Ben Goerion en wolkenkrabbers in Tel Aviv. (AD BLOEMENDAAL)

e Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama is vanmiddag in Israël gearriveerd. Foto AP/Jae C. Hong Beeld
e Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama is vanmiddag in Israël gearriveerd. Foto AP/Jae C. Hong
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden