Update

Israël beschuldigd van schenden gevechtspauze

Luttele minuten nadat Israël een eenzijdig staakt-het-vuren had afgekondigd, heeft het leger een huis in Gazastad gebombardeerd. Dat hebben een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza en een medewerker van de Rode Halve Maan gezegd.

Redactie
Een Israëlische tank op de grens met de Gazastrook. Beeld AFP
Een Israëlische tank op de grens met de Gazastrook.Beeld AFP

Bij de raketaanval kwam een persoon om het leven en raakten twintig mensen gewond, onder wie meerdere kinderen. Een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht zegt de berichten te onderzoeken en had verder geen commentaar. Het bestand zou aanvankelijk zeven uur duren.

Wapens laten rusten
Om 09.00 uur Nederlandse tijd ging de gevechtspauze in die Israël voor het grootste deel van de Gazastrook had afgekondigd. Tot 16.00 uur zouden geen bombardementen worden uitgevoerd en zouden de Israëlische militairen de wapens laten rusten, behalve in en rond de stad Rafah in het zuiden van het Palestijnse gebied.

Het bestand moest hulpverleners de kans geven hulpgoederen naar de noodlijdende Palestijnen te brengen. Door het offensief beginnen zaken als voedsel en water schaars te worden.

De Palestijnse militante organisatie Hamas reageerde van tevoren wantrouwend op het Israëlisch initiatief: 'De gevechtspauze is eenzijdig en heeft als doel om de aandacht af te leiden van de Israëlische slachtpartijen. We hebben geen vertrouwen in zo'n wapenstilstand en we dringen er bij onze mensen op aan om voorzichtig te zijn.'

In de vroege ochtend voor het ingaan van de eenzijdige wapenstilstand vielen bij Israëlische bombardementen tien Palestijnse doden. Daarmee komt het aantal Palestijnse dodelijke slachtoffers van de militaire operatie op 1.822. Het Israëlische leger viel gisteren in Rafah nog een VN-school aan, waardoor tien mensen omkwamen en tientallen anderen gewond raakten. Er zouden tijdens het incident zo'n 3.000 Palestijnen in de school zijn geweest. Ze schuilden voor de bombardementen.

Volgens een Israëlische legerwoordvoerder hebben de Palestijnen sinds het begin van de gevechtspauze vier raketten op Israël afgevuurd. Twee zijn in Israël terechtgekomen, maar er zijn geen berichten over gewonden of schade.

Een Palestijnse man draagt een gewond kind, gisteren na een luchtaanval. Beeld reuters
Een Palestijnse man draagt een gewond kind, gisteren na een luchtaanval.Beeld reuters

Britten heroverwegen wapenexport
De Britse regering gaat naar aanleiding van het Israëlische legeroffensief de export van wapens naar Israël heroverwegen. Dat gebeurt wegens het Israëlische legeroffensief in de Gazastrook, liet een woordvoerster van de regering in Londen vandaag weten. De beslissing is vorige week genomen. Alle vergunningen voor wapenexport naar de Joodse staat zullen opnieuw bekeken worden.

Een commissie van het Lagerhuis stelde vorige maand in een rapport vast dat de goedgekeurde contracten voor de levering van militaire goederen aan Israël een waarde van meer dan 7,8 miljoen pond (9,8 miljoen euro) hadden. Het gaat onder meer om onderdelen van raketten en om lichaamsbescherming. 'Het is duidelijk dat de huidige situatie anders is dan toen sommige vergunningen werden verstrekt en wij bekijken ze in het lucht van de huidige situatie', aldus de woordvoerster.

Een Israëlische tank trekt zich terug uit de Gazastrook Beeld afp
Een Israëlische tank trekt zich terug uit de GazastrookBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden