Israël bereidt zich voor op 'alle opties', inclusief grondoffensief

Israël zegt dat het zich 'voorbereidt op alle opties', waaronder een grondoffensief tegen militanten in de Gazastrook. Vandaag zijn zeker elf Palestijnen om het leven gekomen bij Israëlische aanvallen, onder wie zes mensen die op het dak van een huis zaten.

Redactie
Een Palestijns kind loopt over bebloede trappen in een huis in Gaza-stad Beeld getty
Een Palestijns kind loopt over bebloede trappen in een huis in Gaza-stadBeeld getty

In de woning zou de familie van een Hamaslid hebben gewoond. Mensen zouden zich als 'menselijk schild' op het dak hebben begeven. Het huis was eerder bestookt. Met hun aanwezigheid zouden ze een tweede aanval hebben willen voorkomen, aldus het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een Israëlische luchtaanval op een auto in de Gazastrook kostte het leven aan vier Palestijnse militanten. Dat hebben de Palestijnse hulpdiensten vandaag gemeld.

Raketten
Ook vanochtend werden er door Israël luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. Volgens een Palestijnse bron raakten daarbij zeker negen mensen gewond. Afgelopen nacht werden er ook luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. Daarbij zijn meer dan 50 doelen aangevallen. Volgens de BBC raakten zeker 15 mensen gewond.

Het leger meldt dat er vannacht acht raketten en mortieren insloegen, waarmee het totaal sinds gisteren op zeker zeventig uitkomt. Een deel van de raketten werd onderschept door Israëlische verdedigingsraketten.

De in Gaza regerende Hamasbeweging eiste de verantwoordelijkheid voor die aanvallen op. De raketten drongen tot 40 kilometer Israëlisch grondgebied binnen.

Grondoffensief
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf het leger vandaag als reactie op de onrust opdracht om zich op te maken voor een grondoffensief in de Gazastrook. Hij deed dat volgens de Israëlische krant Haaretz tijdens een ontmoeting met de top van het leger op het ministerie van Defensie.

'De instructies van de premier aan het einde van de bijeenkomst waren om te komen tot de voorbereidingen van een grondige, lange, doorlopende en sterke campagne in Gaza', citeerde de krant een hoge Israëlische functionaris. 'De premier heeft het leger geïnstrueerd er klaar voor te zijn om er vol in te gaan. Een grondoffensief ligt op tafel.'

Doel van de operatie zou zijn Hamas zwaar te treffen om zo de organisatie af te schrikken en de kalmte te herstellen in het zuiden.

Hamas
De beschietingen van vanmorgen zijn de jongste vergelding van Hamas voor de dood van zes Hamas-leden die gisteren omkwamen bij Israëlische luchtaanvallen. Een legerwoordvoerder liet weten dat er onder meer 1500 reservisten zijn opgeroepen vanwege de dood van de Hamas-leden. 'De situatie zal mogelijk verergeren door hun dood', aldus een woordvoerder. 'Daarom gaat het IDF (het leger, red.) door met versterken in het zuiden, omdat de zaken daar mogelijk verder escaleren.'

Israël heeft de afgelopen vijf jaar twee keer een grootschalige operatie uitgevoerd in de Gazastrook. De laatste keer was in 2012. Toen werd er na acht dagen van hevige gevechten een bestand afgekondigd. Bronnen zeiden gisteren dat Israël vooralsnog niet van plan is Gaza binnen te vallen, maar de vergeldingsaanvallen voor de raketbeschietingen wel gestaag wil opvoeren.

Een door de Israëli's verwoest huis in Gaza-Stad. Beeld reuters
Een door de Israëli's verwoest huis in Gaza-Stad.Beeld reuters
Palestijnse kinderen staan voor verwoeste huizen in Gaza-Stad. Beeld afp
Palestijnse kinderen staan voor verwoeste huizen in Gaza-Stad.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Ontvoering tieners
Aanleiding voor het recente geweld is de ontvoering van drie Israëlische tieners vorige maand. Hun lichamen werden begin juli gevonden. Enkele dagen later werd een Palestijnse jongen ontvoerd. Ook hij werd vermoord. Israël heeft zes verdachten opgepakt voor de moord. Het ging hoogstwaarschijnlijk om een wraakactie voor de dood van de Israëlische tieners.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft beide partijen opgeroepen zich terughoudend op te stellen. In een opiniestuk in de Israëlische krant Haaretz schreef Obama dat hij zich niet kan voorstellen hoe vreselijk de ouders van de Israëlische tieners zich moeten voelen, maar dat hij ook geschokt was door de zinloze moord op de Palestijnse jongen. 'Alle partijen moeten de onschuldigen beschermen en zich redelijk en terughoudend opstellen, en zich niet overgeven aan wraak en vergelding', schreef Obama.

Israël heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Beeld REUTERS
Israël heeft vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook.Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden