Israël benoemt Gantz tot legerchef

TEL AVIV - Het Israëlische kabinet heeft zondag generaal-majoor Benny Gantz benoemd tot bevelhebber van de strijdkrachten. ''Deze benoeming zal de stabiliteit van onze defensieve krachten versterken. Dat is zeer van belang in deze tijd van beroering in onze regio'', aldus de Egyptische premier Benjamin Netanyahu, waarschijnlijk verwijzend naar de revolutie in Egypte.

Archieffoto van Benny Gantz. Beeld afp
Archieffoto van Benny Gantz.Beeld afp

De eerste keus van minister van Defensie Ehud Barak was eigenlijk Yoav Galant, die in september werd benoemd maar nog niet in functie was. Doordat hij in opspraak raakte werd zijn benoeming begin deze maand ingetrokken. Galant zou illegaal grond van de overheid bij zijn woning hebben getrokken en kwam daardoor in opspraak.

De 52-jarige Gantz verliet in september het leger, omdat hij het niet eens was met de benoeming van Galant. Gantz leidde in het verleden de Israëlische strijdkrachten in de grensgebieden met Libanon en Syrië. Ook diende hij als militair attaché bij de ambassade in de Verenigde Staten. De militair volgt Gabi Ashkenazi op, die maandag vertrekt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden