Update

Israël: Assad in Damascus, leger is loyaal

Volgens inlichtingen van Israël is de Syrische president Bashar al-Assad in de hoofdstad Damascus en heeft hij het leger nog steeds aan zijn zijde 'ondanks een erg grote golf deserteurs'. Dat zei een woordvoerder van het Israëlische leger vandaag.

Een still van een enorme explosie in een woonwijk in Homs. Beeld epa
Een still van een enorme explosie in een woonwijk in Homs.Beeld epa

Na de zelfmoordaanslag woensdag waarbij vier kopstukken van het regime om het leven kwamen (onder wie een zwager van Assad) is de presidentniet in het openbaar verschenen. De staatstelevisie liet alleen zien hoe hij een nieuwe minister beëdigde. Bronnen bij de Syrische oppositie en een westerse diplomaat hadden donderdag gezegd dat Assad naar de kuststad Latakia zou zijn gegaan.

Israël en Syrië zijn vijanden, maar toch vreest Jeruzalem de val van Assad. Volgens premier Benjamin Netanyahu is het grote gevaar dat chemische wapens van het regime in handen vallen van de radicale groepering Hezbollah. 'We moeten nadenken wat we gaan doen. Ben ik op zoek naar ingrijpen? Nee. Sluit ik het uit? Nee', zei Netanyahu tegen de Amerikaanse zender Fox News.

Slag om Aleppo
De Syrische rebellen hebben vandaag een slag om Aleppo, de tweede stad van het land, aangekondigd. Intussen lijkt het regeringsleger de afgelopen dagen weer terrein te winnen in de hoofdstad Damascus.

In een boodschap op YouTube spreekt een rebellenkolonel van 'het begin van een operatie om Aleppo te bevrijden van de met bloed besmeurde handen van de bendes van Assad'. Het opstandige Vrije Syrische Leger kreeg in het weekend enkele wijken van Aleppo in handen. Volgens kolonel Abdel Jabbar al-Oqaidi 'ligt de weg naar de bevrijding van Aleppo open'.

In Damascus gaan de gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in alle hevigheid door. Gevechtshelikopters namen vandaag zeker drie wijken in en rond de Syrische hoofdstad onder vuur. Een van de aanvallen richtte zich op de noordelijke wijk Barzeh die volgens activisten ook is omsingeld door de beruchte 4e Divisie onder leiding van Maher al-Assad, een broer van de president. Ten westen van Damascus hebben rebellen zich naar eigen zeggen vandaag teruggetrokken uit de voorstad Mezzah. Dat gebeurde onder druk van aanvallen van de regeringstroepen met gevechtshelikopters en artilleriebeschietingen.

Inmiddels zijn meer dan 19.000 mensen gedood sinds de opstand tegen het regime, zegt de oppositie.

VN-chef Ban Ki-moon heeft zaterdag op bezoek in Kroatië gezegd gezanten naar Syrië te sturen om de toestand daar te beoordelen. Ban stuurt de ondersecretaris-generaal voor vredesmissies Hervé Ladsous en een militaire adviseur naar het land.

Duizenden vluchtelingen
Duizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor de zware gevechten in en rond de hoofdstad. In het weekeinde staken ongeveer 30.000 mensen de grens met Libanon over. Dat verklaarde het Rode Kruis in Beiroet vandaag. Daarnaast zijn vandaag meer dan 2000 Syriërs gevlucht naar zuiderbuur Jordanië.

Veel Syriërs zijn het afgelopen jaar gevlucht naar Turkije. Ze zijn opgevangen in spartaanse vluchtelingenkampen aan de grens. De nood neemt toe, en daarmee ook de spanningen. In twee kampen werd vandaag gedemonstreerd wegens een gebrek aan water en voedsel. Betogers raakten slaags met de politie, die traangas gebruikte.

Turks luchtafweergeschut
Turkije heeft luchtafweergeschut naar de grens met Syrië gestuurd. Een goederentrein met materieel is vandaag aangekomen in de stad Mardin, op enkele tientallen kilometers van de grens, liet de tv-zender NTV zien. Volgens persbureau Anatolië wordt het geschut naar eenheden aan de grens gebracht.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime, maar steunt nu de opstandelingen. Die proberen vanuit het Turkse grensgebied de Syrische president Bashar al-Assad te verdrijven. Vorige maand stortte een Turkse straaljager neer bij de grens met Syrië. Volgens Ankara was het toestel neergehaald door de Syrische luchtafweer.

Inwoners van Damascus staan in de rij bij een bakker Beeld afp
Inwoners van Damascus staan in de rij bij een bakkerBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden