Column

Israël, Amerika en wij plaatsen al overal betonblokken

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Natuurlijk is Jeruzalem de hoofdstad van Israël. Zo is Amsterdam de hoofdstad van Nederland.

Stel, de Amerikaanse president komt naar Nederland en zegt: "Onze Amerikaanse ambassade in Nederland verplaatsen we naar de enige echte Nederlandse hoofdstad, namelijk Berlijn."

Ik zou daar heel erg om moeten lachen. Ik zou geen reden zien om stampij te maken, bommen te gooien, intifada's af te kondigen en ramen in te slaan van restaurants.

Het lijkt me onverstandig van die Amerikaanse president, maar hij doet maar wat hij niet laten kan. Wat let een volgende ­president om zijn ambassade snel terug te verplaatsen naar Den Haag?

Maar stel dat we in oorlog waren. En stel dat wij die oorlog hadden verloren. Dan moet je sowieso genoegen ­nemen met de verplaatsing van die ambassade. We waren misschien meer dan kwaad geweest, maar we hadden er niets aan kunnen doen.

Je kunt altijd boos blijven, maar is het niet beter om te kijken of je kunt samenwerken?

Ik lees dat het kwalijk is van Donald Trump dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem wil verhuizen. Hij erkent daarmee namelijk dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Dat schijnt politiek-strategisch niet te mogen. De oorlogsdreiging zou erdoor toenemen! Maar er is al jaren constante dreiging. Israël, Amerika en wij plaatsen al overal betonblokken.

Ik hoorde het nieuws over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem toen ik aan het debatteren was over Amsterdam. Er zijn lieden die vinden dat Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Den Haag één stad moeten worden: Amsterdam. Een stad die net zo groot is als New York.

Ik zou daar niet op tegen zijn. Ik moest denken aan Oost- en West-Jeruzalem en welke problemen dat geeft. Je zou een willekeurige stad in de Palestijnse gebieden, bijvoorbeeld Ramallah, Jeruzalem kunnen noemen en alle problemen lijken mij opgelost. Maar dat wil niemand.

Men wil die bepaalde plek, op die lengte- en breedtegraad, tot zijn hoofdstad uitroepen om religieuze redenen. Het is de stad van christenen, joden en moslims - dus de vraag wie recht heeft op die stad, wordt nooit opgelost anders dan door oorlog.

Stel nou eens dat al die christenen, die moslims en die ­joden niet meer zouden geloven, zou er dan niet snel ­vrede zijn?

God of Allah is vrede, zegt men, maar bewijst Jeruzalem niet precies het tegendeel?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden