Update

Israël aarzelt over bestand Gaza

Israëlische soldaten reinigen de loop van een tank nabij de grens van de Gazastrook. Ook woensdag weer werden Hamas-doelen gebombardeerd. Foto EPA/Pavel Wolberg Beeld
Israëlische soldaten reinigen de loop van een tank nabij de grens van de Gazastrook. Ook woensdag weer werden Hamas-doelen gebombardeerd. Foto EPA/Pavel Wolberg

JERUZALEM/GAZA - De Israëlische regering heeft nog geen duidelijk antwoord op de internationale druk om de luchtaanvallen op Gaza voor 48 uur te staken. Vanochtend gingen de bombardementen op Hamasdoelen door.

Het Israëlische kabinet vergaderde gisteravond vier uur over het vervolg van het offensief tegen Hamas. Premier Ehud Olmert wilde na afloop geen mededelingen doen over de opties die waren besproken, maar volgens ingewijden neigt hij naar het inzetten van grondtroepen.

Minister van Defensie Ehud Barak zou willen ingaan op de suggestie van buitenlandse leiders om Hamas de kans te geven een staakt-het-vuren af te kondigen. Een anonieme regeringswoordvoerder noemde een bestand 'onrealistisch' zolang Hamas raketten blijft afschieten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner heeft namens de Europese Unie in twee telefoongesprekken met Barak gesproken over een bestand. Tzipi Livni, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, zal naar verwachting morgen naar Parijs reizen om overleg te voeren met president Nicolas Sarkozy.

Oproep
De EU deed dinsdag een oproep tot een onmiddellijk bestand en vroeg Israël de grens met Gaza open te stellen voor humanitaire hulp. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU spraken zich niet uit over de verantwoordelijkheid voor het geweld van de afgelopen dagen. Frankrijk, vandaag voor de laatste dag voorzitter van de EU, staat kritischer tegenover Israël dan Tsjechië, voorzitter vanaf morgen.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karl Schwarzenberg legde eerder deze week de schuld voor de escalatie bij Hamas, dat vorige week weigerde het bestand met Israël te verlengen.

Een woordvoerder van Hamas, Mushir Masri, zegt dat een hernieuwd staakt-het-vuren pas besproken kan worden als Israël niet alleen het huidige offensief staakt, maar ook een einde maakt aan de blokkade van Gaza. ''Dan zullen we deze suggesties bestuderen.''

Hamasraketten bereikten gisteren voor het eerst de Israëlische stad Beersheba, veertig kilometer verwijderd van Gaza. Ze richtten slechts materiële schade aan. De Israëlische luchtmacht bombardeerde vanochtend vooral de tunnels in het zuiden van Gaza, die gebruikt worden voor de smokkel van wapens. Er vielen geen slachtoffers. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden