Plus

Ismail Ilgun: 'Al die excuses van mij waren niet oprecht'

Een half jaar was het stil rond vlogger Ismail Ilgun (21). Hij was zichzelf kwijtgeraakt, zegt hij nu. 'Ik heb te veel geluisterd naar anderen, te weinig naar mezelf.' Deze week is hij te zien in BN'ers in Therapie.

Roelf Jan Duin
Ismail Ilgun Beeld Linda Stulic
Ismail IlgunBeeld Linda Stulic

'Ik ga heel eerlijk met je zijn," kondigt vlogger Ismail Ilgun aan. "Ik heb nergens spijt van. Al die keren dat ik in de media sorry zei, dat was allemaal nep. Gewoon bullshit. Ik heb veel te veel geluisterd naar mensen die mij vertelden wat ik moest doen en wat ik moest zeggen. Dat deed ik braaf, en het was goed voor mijn imago, maar ik ben daardoor steeds verder afgedreven van wie ik ben."

Deze week is Ilgun te zien in het RTL-programma BN'ers in Therapie, waarin hij de vraag hoopt te beantwoorden wie hij eigenlijk is. De gesprekken met de psychiater hebben hem geholpen, zegt hij. De afgelopen twee jaar waren zwaar. "Ik had veel stress, kreeg paniekaanvallen. Ik was nog maar negentien en heel Nederland had het over me!"

Ja, anderen wisten heel goed wie en wat Ilgun was. Eerst was hij gewoon een hangjongere, zoals er zo veel van zijn. Hij sleet zijn dagen met vrienden voor de Vomar in Zaandam: beetje vervelen, beetje op scooters crossen, beetje rotzooi trappen, niks bijzonders eigenlijk.

Excuusvideo
Behalve dan dat Ilgun het gehang van hem en zijn vriendengroep op camera vastlegde en die filmpjes op YouTube zette. En daar begon de ellende. Toen in de zomer van 2016 zijn 'hoodvlogs' landelijke bekendheid kregen, groeide hij uit tot 'treitervlogger' over wie heel Nederland opeens een mening had, tot de minister-president toe: Mark Rutte noemde hem 'tuig van de richel'.

Daarna ging het hard. Heel hard. Ilgun draafde op in talkshows, waar hem de les werd ge­lezen, hij werd opgepakt op verdenking van opruiing en bedreiging van het Zaanse raadslid Juliëtte Rot, zat een paar dagen vast en kreeg een gebiedsverbod opgelegd.

Uiteindelijk zou het Openbaar Ministerie niet tot vervolging overgaan, op voorwaarde dat Ilgun een 'excuusvideo' zou maken waarin hij spijt betuigt voor wat hij had misdaan. Dat deed hij: in een gelikte video op YouTube zei Ilgun wel twintig keer sorry.

"Dat was niet oprecht," zegt hij nu. "Alleen dat gedoe met Rot, daar heb ik wel echt spijt van. Dat was dom man."

Waarom zei je sorry terwijl je het niet meende?
"Ik was jong en in paniek. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest, of ik ooit nog een baan zou krijgen. Ik werd bedreigd, op internet stonden onder elk bericht over mij duizenden haat­reacties. Dat doet wat met je."

"Naast al die haters kwamen er ook mensen op me af die wel het beste met mij voor hadden. Mensen die tegen mij zeiden: doe dit, doe dat, zeg zus, zeg zo. Allemaal goedbedoelde adviezen, die ik ook overnam. Daardoor ging het ­beter met mijn carrière, maar alleen maar slechter met mijzelf. Ik zei dat ik heel braaf was, dat ik een rolmodel voor de jeugd wilde zijn, maar dat sloeg nergens op. Als ik in bed lag dacht ik: dit ben ik helemaal niet."

Hoe kwam dat?
"Ik zei sorry voor dingen waar ik helemaal geen spijt van had tegen mensen die ik helemaal geen excuses verschuldigd was. Waarom moet ik sorry zeggen tegen Jeroen Pauw? Ik heb een moeder thuis, ik heb broers, zij bellen me elke dag om te vragen hoe het met me gaat. Zij mogen me vertellen wat ik verkeerd doe, niet
een of andere journalist. Wat de fuck heeft die met mijn leven te maken?"

Snap je waarom mensen zo boos werden om je vlogs? Jij en je vrienden waren aan het klieren, intimideren, een man werd in elkaar geslagen.
"Ze werden boos op de verkeerde. Ik deelde geen klappen uit, ik intimideerde niet, ik deed alleen wat journalisten doen: vastleggen wat er in mijn wijk gebeurde en wat in zoveel wijken in Nederland gebeurt. Je wordt toch ook niet boos op een NOS-journalist die verslag doet van een bomaanslag?"

Heb je dan niets fout gedaan?
"Natuurlijk wel! Iedereen maakt fouten, zeker op die leeftijd. Maar je kunt pas van je fouten leren als je er zelf achterkomt dat je iets verkeerd hebt gedaan, niet als iemand anders dat tegen je zegt. Pas toen ik weer naar mezelf ging luisteren kwam het goed."

Kees de Koning lijfde je in bij hiphoplabel Top Notch, AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis bood je aan om vlogs te maken voor de krant. Doel je op hen als je het hebt over mensen die je wilden helpen, maar je eigenlijk meer in problemen brachten?
"Ja, al hadden zij wel het beste met mij voor. Ik neem ze absoluut niets kwalijk, ze hebben mij echt proberen te helpen. Het was tof dat ik voor het AD vlogs mocht maken in achterstands­wijken, zo'n kans krijg je niet vaak in je leven."

Het is uiteindelijk bij zes vlogs gebleven.
"Dat was ook de afspraak. Als het aan mij ligt waren we doorgegaan, maar ik ga daar niet over. Bij grote bedrijven duurt alles zo lang."

Waarom doe je mee met het RTL5-programma BN'ers in Therapie?
"Vroeger had ik geantwoord: omdat ik een voorbeeld wil zijn voor de jeugd en omdat ik mensen wil inspireren. Maar dat is bullshit man. Ik doe mee omdat het een kans is om mezelf van een andere kant te laten zien."

'Ik deed alleen wat journalisten doen: vastleggen wat er in mijn wijk gebeurde en wat in zoveel wijken in Nederland gebeurt' Beeld Linda Stulic
'Ik deed alleen wat journalisten doen: vastleggen wat er in mijn wijk gebeurde en wat in zoveel wijken in Nederland gebeurt'Beeld Linda Stulic

"En ja, ook omdat ik ervoor betaald word. En omdat het me misschien kon helpen. Ik zat met veel opgekropte woede en problemen die ik zelfs niet met mijn vrienden besprak. Het is niet goed om al die dingen voor jezelf te houden."

Ze met heel Nederland delen is weer het andere uiterste.
"Klopt. Mijn manager zei ook: het is best heftig want het kan heel persoonlijk worden. Maar waarom zou ik het niet doen? Ik ben al eerder in therapie gegaan, maar dat hielp geen ene moer. Die psychiater zei dat ik bij een paniekaanval op mijn ademhaling moest letten. No offense naar hem hoor, maar wat heb ik daar nou aan? Die man werd nog betaald ook voor dat advies!"

Wanneer begonnen die paniekaanvallen?
"In dezelfde periode als dat gedoe voor de Vomar. Soms verloor ik de controle over mijn lichaam. Ik werd angstig, ging mezelf opsluiten en bleef binnen. Ik had geen motivatie meer, wist niet meer wat ik moest doen. En dat allemaal door meningen van anderen."

Je bent, na een half jaar stilte, weer begonnen met vloggen.
"Ik maak nu de serie Vasten met Gasten, over de ramadan. In elke aflevering volg ik een dag met een BN'er die vast, moslims en niet-moslims, en 's avonds eten we samen. De eerste aflevering, met vlogster Anna Nooshin, is bijna 300.000 keer bekeken. Verder doen rapper ­Appa, Tunahan Kuzu van Denk en activiste ­Anne Fleur Dekker mee. Het is echt een tof concept."

"Ik ben vooral trots dat ik dit allemaal zelf heb bedacht. Eerst ging ik met het idee naar Top Notch, maar die zeiden: je heb al een half jaar geen video geplaatst, we gaan nu niet in jou investeren. Dat was teleurstellend, maar inmiddels ben ik ze er dankbaar voor. Ik heb nu zelf het concept uitgewerkt, het plan geschreven en media benaderd, zonder manager of zo. Ik produceer de serie nu met MyChannel, en van die mensen daar leer ik weer heel veel."

Vinden mensen die voor het eerst meedoen met de ramadan het zwaar?
"Het is best moeilijk, zeker omdat de zon nu zo laat ondergaat. Voor mij is het extra lastig omdat ik die video's nog moet bewerken. Dat doe ik meestal 's nachts, en om half vier 's ochtends moet ik al ontbijten. Ik slaap dus heel ­weinig."

Hoe belangrijk is de ramadan voor je?
"Heel belangrijk. Vanaf mijn veertiende doe ik mee met de ramadan. Alleen rond mijn zeventiende heb ik een paar jaar overgeslagen, toen vond ik het niet zo belangrijk. Maar op dit moment staat mijn geloof op nummer een in mijn leven, zelfs boven mijn carrière. Ik probeer een goede moslim te zijn."

Wat betekent dat?
"Volgens de islam heb je vijf verplichtingen: bidden, vasten, geld geven aan de armen, naar Mekka reizen en getuigenis geven dat je gelooft in Allah en zijn profeet. Daar probeer ik me aan te houden."

"Verder mag je niet stelen, niet schelden, niet roddelen, niet te veel naar vrouwen kijken, laat staan ze nakijken of 'lekker ding' zeggen of zo. Dat doe ik dus niet. Of nou ja, dat probeer ik zo min mogelijk te doen."

Heb je wel eens een vriendin gehad?
"Nee."

Waarom niet?
"Ik ben daar nog niet klaar voor, ik wil eerst mijn carrière op de rails hebben en dan een serieuze vriendin. Zomaar met meisjes klooien is niks voor mij, ik vind dat zielig voor zo'n meid. Laatst hoorde ik van iemand dat hij een meisje in een club had gevingerd en dat ze daarna moest huilen. Die dingen gebeuren gewoon."

Dat lijkt me een tamelijk particulier verhaal.
"Zomaar seks hebben vernietigt onze gemeenschap. Als je als man geen discipline hebt, geen stabiele basis in je leven en je doet het met een meid en ze wordt zwanger: wat dan, abortus? Dan vermoord je een kind."

"Er zijn zo veel alleenstaande moeders. Kijk naar de gevangenis: tachtig procent van de probleemjongeren komt uit een gebroken gezin. Dat is niet oké man."

Seks kan toch ook leuk zijn?
"Pedofielen vinden seks met kinderen ook leuk, en dat is ook niet oké. Misschien appels met peren vergelijken, maar je snapt toch wat ik bedoel?"

Niet helemaal vrees ik.
"Ik ben gewoon niet het type dat zomaar met een meisje gaat. Het past ook niet bij mijn geloof. Ik wil rond mijn 27ste trouwen."

Hang je nog op straat?
"Niet zo vaak meer. Ik zie mijn vrienden waarmee ik voor de Vomar stond nog af en toe, maar ik heb geen tijd om daar elke dag te gaan staan. Hangen gaat je niet ver brengen man, en je maakt je moeder er ook niet blij mee. Beter probeer je iets van je leven te maken. Dat doe ik nu."

"Kijk, weet je wat ik nou fucking tof vind? Vroeger wilde ik een opleiding aan het audio­visueel mediacollege doen. Twee keer ben ik niet aangenomen. Dit jaar vroegen ze me of ik een gastcollege wilde geven. Dat was echt tof."

BN'ers in Therapie, donderdag, RTL 5, 20.30 uur

CV

Geboren
7 mei 1997, Zaandam

Opleiding
basisschool De Feniks, regio­college Pascal Zuid (vmbo)

Loopbaan
juni 2016: start met hoodvlogs
oktober 2016: tekent bij Top Notch
april 2017: gaat vlogserie Achterbuurten maken voor AD
januari 2018: wint Hashtag Award voor Achterbuurten in ­categorie Beste Online Video
mei 2018: start You­Tubeserie Vasten met Gasten
juni 2018: deelnemer aan BN’ers in Therapie

¿Opgebiecht

Leermeester
"Ik probeer niet eigenwijs te zijn en van iedereen iets te leren. Maar uiteindelijk leer je de beste lessen van jezelf."

De beste uit het vak
"Het is moeilijk om een beste YouTuber aan te wijzen omdat iedereen uitblinkt in iets anders. Originaliteit maakt je tot een goede YouTuber. Ik vind mezelf trouwens meer een influencer dan een vlogger."

De slechtste uit het vak
"Als moslim mag ik niet roddelen."

Het beste advies ooit gekregen
"Luister naar jezelf. Ik weet niet wie dat tegen mij zei."

Het slechtste advies
"Adviezen zijn nooit slecht bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden