Filmrecensie

Isle of Dogs is fraaie, maffe hondenkomedie

In Isle of Dogs schetst Wes Anderson de gevolgen van een politieke omwenteling in de fictieve stad Megasaki. De film levert, naast een bitterzoet einde, meer stof tot nadenken op dan je van een maffe geanimeerde hondenkomedie verwacht.

Joost Broeren-Huitenga
Formeel is het in de nabije toekomst gesitueerde Isle of Dogs Andersons eerste science­fictionfilm. Beeld Isle of Dogs
Formeel is het in de nabije toekomst gesitueerde Isle of Dogs Andersons eerste science­fictionfilm.Beeld Isle of Dogs

Met zijn negende film keert Wes ­Anderson terug naar het medium waarin hij met de Roald Dahl-bewerking Fantastic Mr. Fox (2009) tot grote hoogten steeg.

Formeel is het in de nabije toekomst gesitueerde Isle of Dogs Andersons eerste science­fictionfilm, maar door de ambachtelijke animatietechnieken en de uit duizenden herkenbare Andersonstijl is de associatie met dat genre gering.

Gortdroge humor
Met een combinatie van stop-motion poppenanimatie en handgetekende celanimatie schetst de Amerikaan de gevolgen van een politieke ­omwenteling in de fictieve Japanse stad Megasaki, waar de pseudodemocratische despoot Kobayashi de macht grijpt om alle honden uit de stad te verbannen. ­

Anderson werkt het thema met gortdroge humor uit, maar het is duidelijk dat hij na The Grand Budapest Hotel ­onverminderd worstelt met het gegeven dat politieke en maatschappelijke aardverschuivingen eigengereide individuen de kop kunnen kosten.

In het meesterwerk uit 2014 werd hotelconciërge monsieur Gustave in de ­jaren dertig door de opmars van het fascisme bedreigd, in de nieuwe animatiefilm onttrekt de door Bryan Cranston ingesproken hond Chief zich nadrukkelijk aan de regels die anderen hem willen opleggen.

Net als alle andere viervoeters uit Megasaki is Chief naar een afvaleiland voor de kust verbannen, maar zelfs onder soortgenoten in zijn eigen roedel blijft hij er op hameren dat hij een zwerfhond is en nooit een baasje had.

Bitterzoet einde
Van alle personages in Isle of Dogs, en dat zijn er een boel, maakt Cranstons trotse eenling de grootste ontwikkeling door.

Dat levert naast een bitterzoet einde meer stof tot nadenken op dan je op het eerste gezicht van een maffe geanimeerde hondenkomedie zou verwachten.

Maar het oog wil ook wat en op dat vlak komt Anderson gewoontegetrouw fraai en feestelijk over de brug, waarbij hij naar hartenlust aan de haal gaat met thema's en stijlen uit de Japanse kunst- en filmgeschiedenis.

Isle of Dogs

Regie Wes Anderson
Stemmen Bryan Cranston, Edward Norton, Jeff Goldblum, Greta Gerwig
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto, Tuschinski

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden