Islamschool is opgegaan in brede school

AMSTERDAM - Prinses Laurentien heeft woensdag de opening verricht van de brede school in Amsterdam-Zuidoost. In deze school is de islamitische basisschool As-Soeffah met een openbare (De Bijlmerhorst) en een levensbeschouwelijke basisschool (De Polsstok) gehuisvest in één gebouw.Het is voor het eerst in Nederland dat een islamitische basisschool onder één dak huist met andere scholen.

De instelling bevindt zich in de D/E-buurt in de Bijlmer en heet daarom DE Brede School. De drie basisscholen bieden in het nieuwe gebouw naast onderwijs ook naschoolse opvang en sportieve, sociale en culturele buitenschoolse activiteiten. Ook de voorschoolpeuterspeelzalen van Swazoom maken deel uit van DE Brede School. Door de naschoolse activiteiten leren kinderen van verschillende culturen en achtergronden elkaar kennen.

De basisscholen As-Soeffah, Bijlmerhorst en Polsstok en de peuterspeelzalen behouden hun eigen identiteit. Zo heeft As-Soeffah een ruimte die wordt gebruikt voor de dagopening en gebeden. Elke school heeft een eigen vleugel vanaf het gemeenschappelijke deel in het midden. Dit middengedeelte heet 'de rug' en gaat door als de spreekwoordelijke ruggengraat van de school. In totaal bestaat De Brede School uit duizend leerlingen.

In de gemeenschappelijke ruimte komen de kinderen bij elkaar voor feesten, theatervoorstellingen en workshops. ''Hier volgen ze bijvoorbeeld cursussen yoga, streetdance of schilderen'', aldus Marijke Blijleven, adjunct-directeur van De Polsstok. ''Dit zorgt voor de ontwikkelingen van de kinderen, maar leidt ook tot integratie.'' Feesten als het Suikerfeest en Kerstmis zullen de scholieren samen vieren.

De drie basisscholen in de Bijlmer leerden elkaar de afgelopen jaren geleidelijk kennen doordat ze bij elkaar stonden en lokalen 'leenden'. ''We maakten kopietjes bij elkaar als de kopieermachine het niet deed'', zegt Blijleven. De schoolbesturen kwamen elkaar steeds vaker tegen en zo ontstond het idee een nieuw gebouw neer te zetten voor een brede school.

Ook stadsdeel Amsterdam-Zuidoost was meteen enthousiast. Stadsdeelwethouder onderwijs Harry Verzijl: ''Burgemeester Cohen heeft het altijd over de boel bij elkaar houden, maar hier gebeurt meer. Hier brengen we de boel bij elkaar.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden