Islamitische schoolbestuurder neemt afstand van homovijandig lesmateriaal

De islamitische schoolbestuurder Yusuf Altuntas, oud-voorzitter van de koepelorganisatie van islamitische basisscholen, neemt afstand van lesmateriaal met homovijandige teksten.

Yusuf Altuntas.Beeld Marc Driessen

“We hebben als islamitische schoolbesturen zitten slapen,” zegt Altuntas zaterdag in een interview met Het Parool. De lesboeken zijn destijds gemaakt in opdracht van een islamitische school in Heerlen, in samenwerking met de Isbo, de koepelorganisatie van islamitische basisscholen. Altuntas was destijds voorzitter van de Isbo.

Vorige week berichtten Nieuwsuur en NRC over het boek Help! Ik word volwassen, waarvan aparte versies bestaan voor jongens en meisjes. De boekjes bevatten een passage waarin Allah geweld predikt tegen homoseksuelen.

Altuntas is niet gelukkig met het boek. Maar bij gebrek aan een op moslimkinderen toegespitst alternatief, dient het toch als lesmateriaal: “In 2015 werd seksuele diversiteit een verplicht vak. Sindsdien moeten we er iets mee. Toen is bij de Isbo gezegd: voorlopig gebruiken we deze boekjes, die de Isbo doorontwikkelt. Dat laatste is nooit gebeurd.”

Vrouwenbesnijdenis

“Uiteindelijk is die passage over homoseksualiteit niet te verdedigen,” aldus Altuntas. Een ambivalente passage over vrouwenbesnijdenis had beter kunnen worden weggelaten, stelt hij. En adviezen aan jongens en meisjes om elkaar niet aan te kijken en je niet te kleden als ongelovige, moeten volgens hem met een korrel zout worden genomen.

Opmerkelijk is dat de auteur van de lesboekjes blijkens de bescheiden literatuurlijst leunt op werk van de omstreden Turkse prediker Harun Yahya. Hij is berucht om zijn homovijandige uitspraken en was in het verleden ontkenner van de Holocaust.

De Turkse prediker Harun Yahya, dansend tijdens een Turkse televisieshow.Beeld Youtube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden