Islamitische school Zaanstad daagt ouders om uitlatingen

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gülen-basisschool De Roos.

ANP
SIOZ sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gülen-basisschool De Roos Beeld Google Streetview
SIOZ sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gülen-basisschool De RoosBeeld Google Streetview

SIOZ eist dat de ouders hier per direct mee stoppen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd.

"De school wordt een terroristische organisatie genoemd, de medewerkers Gülenterroristen. Er is vrijheid van meningsuiting, maar dit zijn onrechtmatige valse beschuldigingen. Je kan niet zomaar iets roepen wat niet waar is en waar je een ander mee beschadigt," zegt Marcel Dekker, advocaat van de SIOZ.

De stichting heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend. SIOZ wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent.

Dwangsom
De islamitische onderwijsinstelling eist dat alle WhatsAppgroepen, Facebookgroepen en alle eventuele andere activiteiten op sociale media van de ouders worden opgeheven. Daarnaast wil SIOZ dat de rechter de ouders een dwangsom oplegt.

"Onze inzet is om weer te komen tot een veilige en rustige situatie op de school. Mensen onder elkaar voelen zich nu niet veilig. Ouders worden onder druk gezet om zich te verantwoorden," legt Dekker uit.

Couppoging
Volgens hem zijn inmiddels 150 van de 400 leerlingen door hun ouders van school gehaald in Zaandam. Ook bij andere vermeende Turkse 'Gülen-basisscholen' kwamen veel scholieren maandag niet opdagen bij het begin van het nieuwe schooljaar.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

De zaak dient vrijdag om 13.30 uur in Haarlem.

Lees ook: Deze ouders halen hun kinderen wel/niet van een Gülenschool [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden