Islamitische school mag deuren openen in Amsterdam

De islamitische middelbare school mag beginnen in de stad. Na zes jaar lang getouwtrek besliste de Raad van State woensdagochtend dat Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) een school voor mavo, havo en vwo mag oprichten in Amsterdam.

Lorianne van Gelder
Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) in Nieuw-West sloot in 2010 vanwege wanbeleid en slecht onderwijs. Beeld anp
Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) in Nieuw-West sloot in 2010 vanwege wanbeleid en slecht onderwijs.Beeld anp

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) moet voor 1 augustus 2017 zijn beslissing herzien en de nieuwe school bekostigen.

De gemeente en de rijksoverheid hebben lang geprobeerd de school tegen te houden. Grootste bezwaar was dat een van de ex-bestuursleden zich in 2014 een facebookbericht positief had uitgelaten over ISIS, waarvan hij pas later afstand deed.

Maar ook het feit dat bestuurders van het in 2010 gesloten Islamitisch College Amsterdam (ICA) deel uitmaken van SIO was voor staatssecretaris Dekker en voor wethouder Simone Kukenheim een reden om de school tegen te houden. Destijds sloot het ICA in Nieuw-West vanwege wanbeleid en slecht onderwijs.

Gebouw beschikbaar
Dekker had bovendien weinig fiducie in het SIO omdat zij volgens hem weigerde de onderwijsinspectie toe te laten om alvast te kijken naar de kwaliteit van de school. De Raad van State weerspreekt dat. Het SIO, voorgezeten door Söner Atasoy, vocht alle tegenstand via de rechter aan.

De gemeente Amsterdam heeft een gebouw beschikbaar gesteld voor de school. Het is nog de vraag of de nieuwe islamitische middelbare school op stel en sprong kan beginnen per september 2017. Atasoy zei onlangs dat iedereen klaar staat om van start te gaan, maar een gebouw schoolklaar maken kost tijd.

Vrijheid van onderwijs
Voor scholen in Amsterdam zal de komst van een nieuwe islamitische middelbare school ingrijpend zijn. Volgens ramingen van de gemeente hebben 186 leerlingen interesse in de school. Het SIO verwacht dat meer dan 1200 leerlingen zich inschrijven.

De overheid heeft weinig mogelijkheden om een school tegen te houden. Wie een school wil oprichten en genoeg potentiële leerlingen heeft, en een erkende religie als basis, kan in principe van start, volgens de wet op vrijheid van onderwijs. Pas als de lessen zijn begonnen kan de Onderwijsinspectie de kwaliteit beoordelen.

Het Avicenna College in Rotterdam is nu nog de enige islamitische middelbare school in Nederland. Die school is begonnen nadat Ibn Ghaldoun in 2013 failliet ging vanwege wanbeleid.

In januari publiceerde Het Parool een tweeluik over wel/geen islamitische school in Amsterdam. Lees terug: Waarom heeft Amsterdam nog geen nieuwe middelbare islamitische school?

Tijdlijn

2010 Sluiting ICA vanwege wanbeleid en slecht onderwijs. Ouders dreigen hun kinderen thuis te houden na sluiting.
2011 Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) doet aanvraag oprichting islamitische middelbare school en krijgt goedkeuring.
2013 Faillissement Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Avicenna College opgericht
2014 Bestuurslid SIO Abdoe Khoulani schrijft 'Leve ISIS' op Facebook.
2014 Gemeente Amsterdam weigert huisvesting voor SIO. SIO begint rechtszaak.
2015 Raad van State beslist dat de gemeente Amsterdam een gebouw beschikbaar moet stellen voor het SIO.
2016 Staatssecretaris Sander Dekker weigert bekostiging van de school.
2017 Amsterdam stelt een gebouw beschikbaar.
2017 Raad van State oordeelt dat Dekker de school moet bekostigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden