Islamitische school Cornelius Haga groeit als kool

Het islamitische Cornelius Haga Lyceum groeit sneller dan verwacht. De middelbare school, waarvan de opening vorig jaar omstreden was, moet al uitbreiden.

Michiel Couzy
Cornelius Haga Lyceum van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) Beeld anp
Cornelius Haga Lyceum van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO)Beeld anp

De islamitische school voor voortgezet onderwijs groeide in het tweede jaar van 44 naar 174 leerlingen. De school kreeg er dit schooljaar 108 eersteklassers bij en 22 tweedejaars.

Dat gaat sneller dan verwacht, zei wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) woensdag tegen de raad. Het betekent dat Cornelius Haga binnenkort moet uitbreiden, want het huidige gebouw aan de Naritaweg in Nieuw-West biedt plaats aan 220 scholieren.

Het gemeentebestuur is met de school in gesprek over die uitbreiding. Daarnaast trekt het college 1,3 miljoen euro uit voor een nieuwe gymzaal, die het lyceum moet delen met een basisschool.

Die uitbreiding is saillant, want Amsterdam en de landelijke overheid hebben er veel aan gedaan om de opening van Cornelius Haga vorig jaar tegen te gaan, tot de rechter aan toe.

De gemeente en het kabinet hadden zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en over uitlatingen van ex-bestuursleden die duidden op sympathie voor terreurorganisatie IS, waar later overigens afstand van werd genomen.

Inspectie
De school liet vooraf de inspectie niet toe om de kwaliteit van het onderwijs te beoordelen. In de zomer van 2017 oordeelde de Raad van State dat toenmalig staatssecretaris Sander Dekker de bekostiging van de nieuwe school niet mocht tegenhouden, waarna Cornelius Haga openging.

De gemeenteraad stelde kritische vragen bij de nieuwe gymzaal. "Die school zou klein zijn," zei Erik Flentge (SP). "Wij hadden zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en mij is nog altijd niet duidelijk hoe die nu is."

Numan Yilmaz van Denk is juist blij met de uitbreiding. "Ik hoor heel positieve geluiden."

Moorman heeft regelmatig gesprekken met de inspectie en daarbij staat ook Cornelius Haga op de agenda. "We hebben het vaak over deze school gehad. Ondertussen wil ik wel dat de kinderen krijgen wat alle kinderen krijgen en dat zij kunnen gymmen."

De Inspectie heeft nog geen beoordeling gegeven van de school.

De groei van Cornelius Haga past in de toenemende populariteit van het islamitisch onderwijs in Amsterdam. Volgend jaar opent de negende islamitische basisschool in de stad.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden