Islamitische scholen dicht

AMSTERDAM - De islamitische basisscholen El Faroeq Omar (Zeeburg), At Taqwa (Noord) en Abraham El Khaliel (Oost) krijgen van staatssecretaris van onderwijs Sharon Dijksma geen geld meer en zullen dus met ingang van komend schooljaar de deuren moeten sluiten.Aanleiding is de mislukte samenwerking tussen de stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (Siba) en Esprit Scholengemeenschap. De ouders van de leerlingen van de Siba-onderwijsinstellingen hebben de overname via de medezeggenschapsraad geblokkeerd.

Het bestuur van Siba moest vorig jaar aftreden na gerommel met de administratie. Een interim-directie trad aan, die orde op zaken moest stellen.

Staatssecretaris Dijksma concludeerde in maart van dit jaar dat de stichting geen doorstart kon maken. Daardoor was een overname het enig overgebleven alternatief.

Woordvoerder Cor Meijer van Esprit noemt de mislukking 'zuur', want op bestuursniveau was er een akkoord: ''Iedereen wilde er een succes van maken.'' De oudergeleding van de medezeggenschapsraad echter blokkeerde de overname.

De vaders en moeders willen dat hun kinderen naar een school met een islamitisch bestuur gaan. De Esprit Scholengroep is niet religieus. De instelling had wel toegezegd dat de twee basisscholen hun islamitische karakter zouden behouden. Daartoe, zo was overeengekomen door het (interim-)Siba-bestuur en Esprit, zou een speciale islamitische adviesraad worden geformeerd.

Meijer: ''Ze wilden een islamitisch schoolbestuur, maar dat kon natuurlijk niet. We gaan niet om die reden de identiteit van de andere scholen omgooien. Daarom lag er het voornemen een islamitische adviesraad in te stellen. Daarin zouden allerlei hotemetoten gaan zitten, maar blijkbaar was dat niet voldoende.''

De Siba was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. De Amsterdamse wethouder onderwijs Hennah Buyne liet in een reactie weten te betreuren dat de overname van de baan is. De gemeente had daar echter wel rekening mee gehouden.

Alle Amsterdamse basisschoolbesturen, waaronder ook islamitische, hebben aangegeven kinderen te willen opnemen. Voor het einde van het huidige schooljaar moet er voor iedereen een nieuwe plaats zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden