Islamitische middelbare school in Amsterdam van de baan

Er komt geen islamitische middelbare school in Amsterdam. Het kabinet weigert overheidsgeld te geven om de school mogelijk te maken. Dat liet staatssecretaris Sander Dekker maandag weten.

Hanneke Keultjes
Het Islamitisch College in de Jacob Geelstraat, dat in 2010 werd gesloten. Beeld ANP
Het Islamitisch College in de Jacob Geelstraat, dat in 2010 werd gesloten.Beeld ANP

Er zijn grote zorgen of de school wel burgerschap en integratie bevordert, aangezien één van de oud-bestuurders sympathiseert met IS. Nooit eerder werd de bekostiging van een school om deze reden afgewezen. Ook de oprichting van een islamitische school voor voortgezet onderwijs in Den Haag komt hiermee op losse schroeven te staan.

De secretaris van de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en omstreken (SIO) betuigde in juni 2014 steun aan IS op zijn Facebookpagina. Sindsdien ligt de stichting onder een vergrootglas.

De secretaris vertrok weliswaar, maar de rest van het bestuur weigerde aanvankelijk afstand te nemen van de uitspraken. Dat deden ze pas in een vertrouwelijke brief aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, twee maanden na de gewraakte Facebookpost.

Onderwijsinspectie
Vanwege 'ernstige zorgen over het gedachtegoed van SIO' besloot Dekker de onderwijsinspectie in te schakelen. Het bestuur van SIO vindt het onderzoek echter onwettig en wilde niet meewerken. Daarom concludeert de staatssecretaris dat hij nu niet kan beoordelen of de stichting voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor de bekostiging, schrijft hij vanavond aan de Tweede Kamer.

'Wegwijs maken in onze samenleving is een belangrijke taak voor het onderwijs. Er is geen plek in het bestel voor een schoolbestuur dat in strijd met die taak handelt,' vindt Dekker. 'Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken.'

Reactie SIO
SIO kan in beroep gaan tegen Dekkers besluit. Voorzitter Soner Atasoy zegt dat zijn stichting zich tijdig heeft gedistantieerd van de 'onwenselijke sympathieën' van de secretaris en die zaak goed heeft opgelost. "Dekker is een pathologische leugenaar en kan met zijn laster en zijn besluit de boom in," aldus Atasoy. Hij zegt dat SIO 'nog steeds tot de dienst staat' van de Onderwijsinspectie.

In 2011 kreeg de SIO toestemming van het ministerie van Onderwijs om een islamitische middelbare school in Amsterdam te beginnen. De gemeente wilde echter geen gebouw ter beschikking stellen, omdat zij vraagtekens plaatst bij het bestuur.

Dezelfde bestuurders waren eerder betrokken bij het Islamitisch College Amsterdam dat in 2010 onder meer vanwege slechte onderwijskwaliteit werd gesloten.

Uiteindelijk oordeelde de Raad van State dat de gemeente uiterlijk augustus 2017 een pand ter beschikking moet stellen. Dat lijkt nu niet meer nodig.

SIO-voorzitter Soner Atasoy wil ook een middelbare school beginnen in Den Haag voor islamitische en hindoestaanse scholieren. Daarvoor heeft hij de stichting De Ozonlaag opgericht. Dekker schrijft dat hij ook dat traject kritisch zal volgen. De stichting heeft nog geen verzoek voor bekostiging ingediend.

Slechts één middelbare school
In Nederland zijn tientallen islamitische basisscholen, maar voor voortgezet onderwijs kunnen leerlingen op slechts één islamitische middelbare school terecht: het Avicenna College in Rotterdam.

Deze school komt voort uit de in 2013 gesloten scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, die in opspraak kwam na examenfraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden