Plus

Islamitische middelbare school in Amsterdam komt er maar niet van

Wil Amsterdam wel een islamitische middelbare school, zoals de wethouder zegt? Islamitische onderwijsbestuurders twijfelen er sterk aan.

Een middelbare islamitische school in de stad lijkt verder weg dan ooit. Beeld Shutterstock
Een middelbare islamitische school in de stad lijkt verder weg dan ooit.Beeld Shutterstock

Een islamitische middelbare school in Amsterdam? Directeur Yusuf Altuntas van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (Isbo) gelooft er nauwelijks meer in. Zegt de wethouder dat het islamitisch onderwijs van harte welkom is? "Grotere onzin heb ik nooit gehoord."

Terwijl tientallen islamitische basisscholen het elk jaar beter doen, wil het maar niet lukken met het islamitisch middelbaar onderwijs.

Het conservatisme in de onderwijswereld is groot, zegt Zeki Arslan van het kennis- en dienstencentrum CAOP. Dertig jaar ervaring met diversiteit in het onderwijs heeft hem geleerd: de machtige besturen in openbaar en christelijk onderwijs weigeren plaats te maken voor nieuwelingen. "De islamitische leerlingen willen ze wel, de bestuurders niet. In plaats van op te leiden dwing je mensen hun eigen zuil op te zoeken. Met alle gevolgen van dien."

Een-tweetje
Deze week weigerde staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs geld te geven aan de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). Het bleek een interessant een-tweetje met de gemeente, die twee dagen later bij monde van wethouder Simone Kukenheim liet weten dat er dan ook geen gebouw ter beschikking wordt gesteld. Eerder had de Raad van State die verplichting nog opgelegd, na jaren vertragingstactieken.

De reactie liet niet lang op zich wachten. "Dekker is een pathologische leugenaar en kan de boom in," liet een schuimbekkende SIO-voorzitter Soner Atasoy weten. En trouwens: de gemeente Amsterdam ook.

Tussen de partijen lijkt het niet meer goed te komen. SIO heeft in 2011 goedkeuring van het ministerie van Onderwijs gekregen om in Amsterdam een school te stichten, maar volgens Dekker zijn er 'gegronde redenen' om aan te nemen dat de stichting niet kan voldoen aan zijn 'wettelijke burgerschapstaak'. Ofwel: de staatssecretaris is bang dat de school potentiële terroristjes opleidt.

Een voormalig bestuurslid van SIO schreef in 2014 op Facebook: 'Leve Isis en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken.' De rest van het bestuur nam er niet al te snel en ook niet al te onvoorwaardelijk afstand van. De stichting weigerde medewerking aan een onderzoek door de onderwijsinspectie.

Halsstarrig
Een erg gelukkige voorgeschiedenis heeft SIO ook al niet, als rechtstreekse opvolger van het omstreden Islamitisch College Amsterdam. Die school moest de deuren sluiten wegens het ondermaatse onderwijs en de dalende leerlingenaantallen die daar het gevolg van waren.

Maar toch. De halsstarrige houding van Dekker en Kukenheim is kansloos, aldus Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht. "De wet biedt geen enkele ruimte om vooraf een oordeel te vellen over de kwaliteit van een school."

Wat het wel oplevert: lekker veel vertraging. SIO zal nu bezwaar moeten aantekenen, waarna een nieuwe gang naar de Raad van State volgt. Dan zijn we zo weer anderhalf jaar verder.

Zoontjens: "Amsterdam heeft deze gang van zaken dankbaar aangegrepen. Ik denk eerlijk gezegd dat de gemeente liever helemaal geen islamitisch middelbaar onderwijs wil, omdat men de bestuurders niet vertrouwt. De cultuurverschillen met de gemiddelde Nederlandse bestuurders zijn erg groot."

Daar sta je dan als Amsterdamse wethouder met je warme woorden dat het islamitisch onderwijs in de stad 'van harte welkom is'.

Schaamte
Er zit in het islamitisch onderwijs nogal wat kaf tussen het koren, erkent Altuntas. "Zo'n stichting als SIO heeft geen idee over deugdelijk onderwijs. En wat erger is: ook totaal geen schaamte om door te gaan als de zaken van alle kanten mis aan het lopen zijn."

Dat levert een bijkomend probleem op: de goedgekeurde aanvraag van het SIO blokkeert elk andere initiatief, omdat er niet genoeg islamitische leerlingen in het basisonderwijs zijn voor een tweede middelbare school.
Altuntas: "Het is heel simpel. Als de wethouder echt zou menen wat ze zegt, zou ze wel over haar ego heen stappen en met de gemeente Rotterdam gaan praten. Daar is het wel gelukt om een islamitische middelbare school te stichten. Ik snap best dat de gemeente SIO buiten de deur wil houden, maar geef dan wel de ruimte aan goedwillende ouders. Wij zijn al vier jaar met Amsterdam in gesprek. Geef ons een kans en we hebben het binnen een maand voor elkaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden