Update

Islamitische kunst blijvend in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam richt een permanente ruimte in voor zijn collectie islamitische kunst. Die is vanaf zaterdag te zien in twee nieuwe vitrines.

Uitsnede van Paleistuin Hazar-Jarib te Aliabad, anoniem, 1600 - 1649 Beeld Rijksmuseum Collectie
Uitsnede van Paleistuin Hazar-Jarib te Aliabad, anoniem, 1600 - 1649Beeld Rijksmuseum Collectie

Het betreft vooral werken uit Iran, waaronder fragiel middeleeuws glas, tegels en een kostbaar zijdetapijt met zilver en gouddraad dat aan het begin van de zeventiende eeuw geweven is in ateliers in de Iraanse stad Isfahan. Andere hoogtepunten zijn kleurrijke borden uit Turkije en een mozaïekfragment uit het Spaanse Granada, dat ooit islamitisch was.

Met de presentatie geeft het Rijks gehoor aan 'de al veel langer gehoorde wens om meer islamitische kunst in de vaste presentaties van Nederlandse musea'.

Het Rijksmuseum had tot in de jaren negentig een aparte zaal met islamitische kunst. Delen van de verzameling zijn nu na 25 jaar weer te bekijken bij de 'Special Collections', de afdeling waar aandacht wordt geschonken aan bijzondere deelverzamelingen.

Op deze afdeling wordt het islamitische keramiek getoond naast het Chinese porselein en het Europese keramiek met de collectie Delfts aardewerk. 'De bezoeker kan zo de verschillende tradities met elkaar vergelijken, bekijken waarin ze van elkaar verschilden en hoe ze elkaar beïnvloed hebben', zegt het museum.

Islamitische kunst is nooit een aparte verzamelafdeling geweest bij de instelling. Toch verwierf het museum soms stukken. Rond 1900 kocht het Rijks islamitisch keramiek en textiel als voorbeeld en inspiratie voor eigentijdse kunstenaars. Ook was er sprake van incidentele schenkingen van objecten uit het Midden-Oosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden