Islamitisch College moet dicht

Sinds 2006 staat het Islamitisch College Amsterdam onder verscherpt toezicht van de Onderwijsinspectie. Foto ANP Beeld
Sinds 2006 staat het Islamitisch College Amsterdam onder verscherpt toezicht van de Onderwijsinspectie. Foto ANP

AMSTERDAM - De verontwaardiging is groot op het Islamitisch College Amsterdam, dat donderdag te horen kreeg dat het op termijn de deuren zal moeten sluiten. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is van plan per 1 augustus de geldkraan dicht te draaien.

Sinds 2006 staat de school onder verscherpt toezicht van de Onderwijsinspectie. Vanaf dat moment daalde het aantal leerlingen. Al drie jaar heeft het ICA minder leerlingen dan de wettelijke norm voorschrijft. De wet bepaalt dat de financiering van de school dan stopt.
''Dit is zeer gemeen, heel teleurstellend en het had niet gehoeven,'' zegt bestuursvoorzitter Farid Zaari. ''Dit heeft te maken met het politieke klimaat en de verkiezingstijd. Partijen willen stemmen afsnoepen van Wilders. Hij roept dat hij islamitische scholen wil sluiten en de staatssecretaris doet het.''

In het schooljaar 2006/7 had het Islamitisch College Amsterdam nog 786 leerlingen, dat is teruggelopen tot 507 in dit schooljaar. De school zou er ten minste 727 moeten hebben.

Zaari zegt dat de kans groot is dat de school dit jaar meer dan driehonderd leerlingen zou werven. ''We hadden al meer dan 130 aanmeldingen.'' Hij is dan ook verontwaardigd over het moment dat Van Bijsterveldt haar voornemen bekendmaakte. ''Waarom niet een half jaar eerder, of een half jaar later?'' Van Bijsterveldt heeft er echter geen vertrouwen in dat er genoeg leerlingen bij komen.

De leerlingen die nu op het ICA zitten, mogen de school afmaken.

Van Bijsterveldt heeft gisteren het bestuur en de schoolleiding op de hoogte gesteld van haar plannen. De staatssecretaris kan een uitzondering maken op de regel over de leerlingenaantallen. Maar Van Bijsterveldt heeft direct gezegd dat de kans daarop heel klein is. Daarvoor is de kwaliteit van het onderwijs te slecht. Zaari bestrijdt dat. ''De knik naar boven is ingezet.''

De inspectie denkt daar echter anders over. Volgens het inspectierapport van oktober vorig jaar voldoen twee vmbo-opleidingen aan de eisen. Maar havo, vwo en mavo scoren onvoldoende, waarbij de inspectie geen vertrouwen heeft dat het met havo en vwo nog goed komt. Het is zeer uitzonderlijk dat de inspectie met een zo'n negatief oordeel komt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden