Islamisten van al-Qaida bezetten delen van twee Iraakse steden

Speciale eenheden van het Iraakse leger zijn in de stad Falluja in gevecht met soennitische militante islamisten, die vandaag meer dan de helft van de Iraakse stad in handen kregen. Ook de stad Ramadi is volgens diverse bronnen bezet door de groepering Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), de Iraakse tak van al-Qaida.

Soennitische militante islamisten in Ramadi Beeld ANP
Soennitische militante islamisten in RamadiBeeld ANP

Andere delen van Falluja en Ramadi zouden in handen zijn van krijgsheren, meldt persbureau AFP. De bezettingen volgen op bestormingen door de militanten van politiebureaus om gevangenen te bevrijden. Ook werden wapens buitgemaakt. Over gewonden zijn nog geen berichten.

De bestormingen in Falluja, Ramadi en Tarmiya volgden op de bloedige ontruiming maandag van een kamp van soennitische moslims in Ramadi. Daarbij vielen zeker 13 doden. De bestormingen zijn een teken dat het geweld toeneemt tussen de soennieten en de door de sjiieten geleide regering van premier Nuri al-Maliki.

Tientallen parlementariërs dienden uit ongenoegen over het politieoptreden hun ontslag in, liet de soennitische parlementsvoorzitter maandag weten. In Ramadi en elders in Irak protesteren soennieten al ruim een jaar tegen het in hun ogen anti-soennitische beleid van de regering. Al-Maliki heeft enkele concessies gedaan maar de protesten zijn er niet minder om geworden.

Al-Maliki
De sjiitische al-Maliki draaide na het geweld zijn besluit terug om het Iraakse leger terug te trekken uit de steden in de westelijke provincie Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is. Dit was een van de eisen van de soennitische politici die dreigen met aftreden. Zij zien het leger als een werktuig van al-Maliki dat hij inzet tegen zijn rivalen.

Dinsdag riep al-Maliki zijn politieke rivalen op hun zetel in het parlement niet op te geven. 'Ik roep politici op een verstandig, en geen emotioneel standpunt te kiezen en af te zien van een stap die al-Qaida, terroristen en sektarische partizanen in de kaart kan spelen.'

Een brandende politieauto in de Iraakse stad Falluja Beeld epa
Een brandende politieauto in de Iraakse stad FallujaBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden