Islamcongres in het teken van de dialoog

De Amsterdamse RAI. Foto ANP

AMSTERDAM - Meer dan drieduizend belangstellenden worden zaterdag in de RAI verwacht voor het tweede Nationaal Islam Congres. De eerste editie, vorig jaar, trok volgens de organisatoren vijftienhonderd bezoekers. Saoed Khadjé, organisator van het congres, denkt dat dat door het ruime aanbod komt. Met lezingen, een beurs, een award uitreiking en een debat is er genoeg keus.

Er is ook een 'women only'-hoek, geheel vrijwillig, verklaart hij plechtig. ''Het is ook een mooie gelegenheid voor mensen om elkaar te ontmoeten, een dagje uit."
Khadjé houdt tijdelijk kantoor in Slotervaart. Een paar gehoofddoekte vrouwen zitten er achter computers. Er moet nog een hoop worden geregeld. In de werkkamer van Khadjé, docent islamwetenschappen bij het Instituut voor Islamstudies, staan boeken met kleurige Arabische opschriften. Er zijn er ook een paar met Nederlandse titels: De grote zonden, De ideale moslimvrouw.

Het islamcongres in de RAI moet niet worden verward met een bijeenkomst elders in de stad op dezelfde dag van een aan de Islamitische Broederschap verbonden organisatie, zegt Khadjé. ''Dat is geen congres, dat is een besloten bijeenkomst voor 25 mensen. En verder weet ik er niets van."
Het congres staat in het teken van de dialoog, vertelt Khadjé. ''Ik denk dat dialoog harder nodig is dan ooit. De samenleving verhardt. We praten dezelfde taal, maar we horen elkaar niet. De vraag is of we er open voor staan om naar elkaar te luisteren. Moslims en niet-moslims, maar ook moslims onderling. De sprekers zijn vooral moslimgeleerden. Het is een islamcongres, dus dat is niet vreemd. Vorig jaar waren er ook veel niet-moslims. En naast het podium zijn er ook speakers' corners, voor wie met elkaar in gesprek wil gaan."
Het streven van het congres is verschillende stromingen aan het woord te laten, zegt Khadjé. ''Je ziet allerlei sprekers door elkaar. Dat is uniek. Ze kunnen het oneens zijn, maar ze kunnen elkaars hand schudden. Ik bied geen podium voor extremisme."
Waar staat u?

''Ik sta er meer academisch tegenover. Ik wil met iedereen kunnen spreken en aan het eind van de dag een kopje thee kunnen drinken. Mijn religie leert me dat ik op een respectvolle manier met anderen moet omgaan."
Een aantal van uw gasten heeft toch zeer uitgesproken opvattingen. Dr. Bilal Philips zegt bijvoorbeeld over joden: 'Dit zijn misleide mensen die de islam nodig hebben'. Hij verdedigt het afhakken van hoofden op vrijdag.

''Dat weiger ik te geloven. Dat staat niet in de Koran. Maar ik zit hier niet ter verdediging van een spreker. Ga met deze mensen in discussie. Nederland gaat er toch prat op dat je je mening mag uiten, ook al wordt die niet gedeeld."
U wilt een manifest van verdraagzaamheid presenteren?

''Dat doen we met het landelijk Interreligieus Beraad. Wie dat verder ondertekent, is de verrassing van de dag. Het is de eerste keer dat zoiets op een islamitisch congres gebeurt."
Wat verdraagt u niet?

''Als het gewelddadig wordt, of een gevaar voor de samenleving. Mensen moeten nadenken over de gevolgen die woorden voor de samenleving kunnen hebben." (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden