Update

ISIS zet opmars voort in Irak

Steeds meer steden in het noordwesten van Irak vallen in handen van de terreurorganisatie Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië (ISIS). Terwijl zich in de Verenigde Staten 300 militaire adviseurs voorbereiden op hun uitzending naar Irak om het leger daar te steunen in de strijd tegen de soennitische extremisten, kreeg ISIS dit weekeinde meerdere strategisch belangrijke grensposten in handen.

Soennitische extremisten, onder wie leden van terreurorganisatie ISIS, hebben twee belangrijke grensposten overgenomen aan de grens van Irak met Jordanië en Syrië Beeld AFP
Soennitische extremisten, onder wie leden van terreurorganisatie ISIS, hebben twee belangrijke grensposten overgenomen aan de grens van Irak met Jordanië en SyriëBeeld AFP

Strijders van ISIS veroverden zaterdag de Iraakse steden Rawa, Ana en Husaybah. Ook kregen de extremisten zondag twee strategisch belangrijke grensposten in handen aan de grens van Irak met Jordanië en Syrië. De radicale strijders veroverden eerder al de stad al-Qaim na hevige gevechten in de grensstreek met Syrië. Daarmee heeft ISIS nu de controle over een groot gebied aan beide kanten van de grens.

Als reactie van de opmars van ISIS heeft Jordanië zondagavond strijdkrachten gestuurd naar het grensgebied met buurland Irak. Ook in Syrië probeert de regering de opmars van de soennitische extremisten te stuitten. De luchtmacht voerde zaterdag aanvallen uit op gebieden die in handen zijn van ISIS. Door de bombardementen in de plaats Muhassan zouden zeker 16 mensen om het leven zijn gekomen, meldden lokale bronnen.

Vrees voor burgeroorlog
In Irak maken zowel soennieten als sjiieten zich intussen op om de strijd aan te binden met ISIS. De sjiitische radicale geestelijke Muqtada al-Sadr heeft zijn volgelingen opgeroepen zich te melden voor de strijd tegen de soennieten. De vrees voor een grootschalige burgeroorlog is daardoor verder aangewakkerd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezocht zondag Egypte en Jordanië voor gesprekken over de crisis in Irak. De tegenstanders van ISIS zijn het nog niet eens over een oplossing van het probleem. De Amerikaanse president Barack Obama had donderdag aangekondigd 300 extra militaire adviseurs naar Irak te sturen om het leger daar te trainen en te adviseren. Hij benadrukte dat er geen Amerikaanse gevechtstroepen naar het land worden gestuurd.

Wel zegde hij Bagdad meer materiële steun toe in de strijd tegen de terroristen van ISIS. Zijn besluit viel niet overal in goede aarde. De Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei heeft de Amerikaanse interventie in Irak zondag sterk bekritiseerd. Irakezen kunnen het zelf voor elkaar krijgen om het geweld te stoppen en hebben de Verenigde Staten niet nodig. Volgens de Iraanse leider proberen de VS de macht in Irak te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden