Update

ISIS-strijders veroveren grensovergangen naar Jordanië en Syrië

Strijders van de soennitische terreurbeweging ISIS hebben vandaag nog eens twee grensovergangen veroverd die Irak met zijn buren Syrië en Jordanië verbinden. Dat melden bronnen bij het Iraakse leger. Gisteren werden drie steden in het westen van Irak veroverd, meldde een Iraakse veiligheidsfunctionaris.

Een Iraakse strijder kijkt naar het niemandsland tussen waar Iraakse troepen zijn gelegerd en rebellen van ISIS in Taaza, op 25 kilometer van Kirkoek. Beeld afp
Een Iraakse strijder kijkt naar het niemandsland tussen waar Iraakse troepen zijn gelegerd en rebellen van ISIS in Taaza, op 25 kilometer van Kirkoek.Beeld afp

ISIS heeft zich meester gemaakt van de overgang naar Jordanië, bij Turaibil, en die naar Syrië, bij Al-Walid. De Iraakse troepen ter plaatse ruimden het veld. ISIS kreeg gisteren de steden Rawa, Ana en Husaybah in handen. De radicale strijders veroverden eerder al de stad al-Qaim na hevige gevechten in de grensstreek met Syrië. Zeker 30 mensen kwamen hierbij om het leven. Regeringstroepen zouden op de vlucht zijn geslagen.

Bronnen meldden aan de BBC dat het er nu ook op lijkt dat de radicalen beter zijn getraind en voorbereid dan het lraakse leger.

De vier steden liggen aan de hoofdweg van Syrië naar Bagdad. Vooral de verovering van de strategisch gelegen grensplaats al-Qaim is de regering een doorn in het oog. De angst bestaat nu dat militanten vrij baan hebben richting de Iraakse hoofdstad en deze zullen veroveren.

Rook bij de olieraffinaderij van Baiji, op 130 mijl van Bagdad, op een foto van een Amerikaanse satelliet. Beeld getty
Rook bij de olieraffinaderij van Baiji, op 130 mijl van Bagdad, op een foto van een Amerikaanse satelliet.Beeld getty

Syrië mengt zich in strijd
De Syrische luchtmacht heeft gisteren aanvallen uitgevoerd op gebieden die in handen zijn van ISIS. Door de bombardementen zouden zeker 16 mensen om het leven zijn gekomen en tientallen gewonden zijn gevallen, meldden lokale bronnen.

Syrische gevechtstoestellen bestookten onder meer de Syrische plaats Muhassan, waar de stamoudsten zich vrijdag achter ISIS schaarden. Muhassan ligt op zo'n 100 kilometer van de grens met Irak, waar de terreurgroep is verwikkeld in hevige gevechten met het Iraakse regeringsleger. Ook gebieden bij de grens zouden zijn gebombardeerd door de Syrische luchtmacht.

Abdullah al-Mashour, een symphatisant van ISIS in de stad Muhassan, liet via skype aan persbureau Reuters weten dat de Syrische president Bashar al-Assad met de bombardementen de terreuraanhangers probeert te straffen voor hun steun aan ISIS. Bovendien steekt hij de Iraakse premier Maliki de helpende hand toe, om ISIS zoveel mogelijk schade toe te brengen na hun zeges in Irak.

Volgens Syriërs in het gebied voelen ISIS-aanhangers zich door de successen in buurland Irak gesterkt. Daar werden veel wapens en geld buitgemaakt nadat de terreurgroep de stad Mosul overnam. Sommige leiders van stammen in Oost-Syrië zouden zich daardoor niet meer tegen de extremistische strijders durven te verzetten.

Iraakse speciale eenheden tijdens een patrouille in Ramadi, begin deze maand. Beeld reuters
Iraakse speciale eenheden tijdens een patrouille in Ramadi, begin deze maand.Beeld reuters

Lokale leiders kiezen kant terreurgroep
De oostelijke provincie Deir al-Zor is volgens sommige oppositiebronnen al voor 70 procent in handen van ISIS. De terreurgroep veroverde sommige gebieden op rivaliserende groepen, terwijl een aantal plaatsen zonder slag of stoot de kant van de terreurgroep koos. Dat gebeurde nadat lokale leiders werden gepaaid of onder druk gezet.

De angst voor de terreurstrijders van ISIS is groot. Vooral een zeer beruchte groep van zo'n 800 extremisten, die voornamelijk uit buitenlandse jihadisten zou bestaan, wordt verantwoordelijk gehouden voor diverse meedogenloze executies.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden