Update

ISIS-leider: kom naar onze islamitische staat

Leider Abu Bakr al-Baghdadi van de Islamitische Staat van Irak en al-Sham (ISIS) heeft moslims wereldwijd opgeroepen te migreren naar het kalifaat dat zondag is uitgeroepen in Syrië en Irak.

Leider Abu Bakr al-Baghdadi Beeld AFP
Leider Abu Bakr al-BaghdadiBeeld AFP

Baghdadi deed dat in een audioboodschap van bijna 20 minuten die dinsdag op internet verscheen. Hij riep moslimstrijders op om wraak te nemen vanwege misstanden tegen moslims wereldwijd.

Volgens Baghdadi is het de plicht van moslims om naar 'het huis van de islam' te verhuizen. De oproep is vooral gericht aan moslimpredikers, ingenieurs, rechters, artsen en mensen met militaire en bestuurservaring.

ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is zelf tot kalief uitgeroepen van de 'Islamitische Staat'. Alle moslims zouden hem moeten hem volgen als wereldlijk leider van de islam. Ook de naam van ISIS is officieel veranderd in 'Islamitische Staat'.

Negen andere rebellengroepen die net als ISIS in Syrië tegen president Bashar al-Assad vechten, hebben het kalifaat dinsdag van de hand gewezen. ISIS vecht in Syrië niet alleen tegen Assad, maar ook tegen andere rebellengroepen. ISIS' belangrijkste tegenstander onder die groepen, het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front, heeft nog niet gereageerd. Door het leiderschap in de islamitische wereld op te eisen heeft Baghdadi mogelijk de verhoudingen met al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri nog verder op scherp gezet, denken analisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden