Column

Ischa

THEODOR HOLMAN

Gisteren was het zeventien jaar geleden dat Ischa Meijer overleed.

Nooit was er een betere interviewer.

Waarom was hij goed? Hij was een wandelende wond. Razend intelligent, ontzettend humoristisch, in alles een verleider, dus ook in het ontlokken van antwoorden.

Ischa werd wat hij wilde zijn.

Hij wilde romancier zijn. Hij schreef een roman. Hij wilde radiomaker zijn. Hij werd radiomaker. Hij wilde presentator worden. Dat werd hij. Hij wilde op het toneel staan. Hij speelde tot in Duitsland toneel. Hij wilde een dichter zijn. Dat werd hij. Hij wilde zingen. Hij zong. Hij wilde net zoals zijn held Simenon een brief aan zijn moeder schrijven. Hij schreef die brief. En hij wilde satire bedrijven. Hij bedreef satire.

O ja, hij wilde ook nog een balletvoorstelling geven. Hij gaf een balletvoorstelling.

Ischa wilde alles zijn. Hij werd ook alles.

Maar eigenlijk wist hij nooit waarom hij dat allemaal wilde zijn. Die wond ging namelijk nooit dicht.

Er zijn vijf boeken over hem geschreven. Ze beschrijven alle een neurotische man, een verleider met streken. Snel, grof, ontroerend, bijtend en schreeuwend.

Er is in Nederland niet één interviewer die in zijn schoenen kan staan. Soms ga ik nog wel eens naar de VPRO-site, om interviews van hem te beluisteren. En hoewel die van jaren geleden zijn, kan ik er nog steeds met volle teugen van genieten.

Elke keer probeer ik te achterhalen waarom hij zo goed was. Het is zijn rijke, unieke persoonlijkheid. Je kunt hem misschien persifleren en imiteren, maar je kunt hem onmogelijk nadoen. Je kunt net zoals hij iemand 'why' vragen, je kunt soms net zo bijtend en doortastend zijn, maar het geheel ontbreekt dan.

Ik vraag me wel eens af wat gebeurd zou zijn als Ischa zichzelf met dezelfde scherpte had geïnterviewd als hij anderen interviewde. Zou hij zichzelf voor lul hebben gezet, zoals hij anderen voor lul zette? Ach, dat deed hij al. Zou hij zichzelf net zo hebben geanalyseerd als hij anderen analyseerde? Had ie ook al gedaan. Alles wat hij de ander aandeed, was hem namelijk al eens aangedaan.

En dat was niet gering. Daarom had hij een wond.

Hoe hij die wond moest genezen, wist hij niet. Hij heeft daar alles aan gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden