Isaac en Katrina: Romneys politieke valkuilen tijdens Republikeinse conventie

De Republikeinse conventie waarop Mitt Romney officieel aangesteld wordt als presidentskandidaat voor de Republikeinen, dreigt een moeilijke oefening in diplomatie te worden. Het programma voor vandaag werd al opgeschort, maar de vraag blijft hoe Romney zijn kandidatuur kan vieren terwijl miljoenen van zijn landgenoten bedreigd worden door de tropische storm Isaac. Heikel detail: precies zeven jaar geleden kostte de orkaan Katrina het leven aan minstens 1836 mensen. Wat gaat Romney doen?

Elise Kuit
null Beeld reuters
Beeld reuters

De organisatie van de conventie in Tampa, Florida, wilde niet zeggen of er de komende dagen nog meer gesneden zal worden in de agenda. 'Het is hier slecht weer, iedereen weet dat het hier slecht weer is', zei Russ Schriefer, conventieplanner van Romney, gisteren tegen de pers. Schriefer werd gevraagd naar eventuele imagoschade voor zijn baas als de partij feest viert tijdens een naderende ramp. 'Uiteraard houden we de weerberichten nauwlettend in de gaten. Onze zorg gaat uit naar de mensen in het pad van de storm.'

De vraag wat te doen de komende dagen, is omgeven met politieke valkuilen. Romney zal een balans moeten vinden tussen het vieren van zijn kandidatuur en de blamage van Katrina, waarbij de voormalige Republikeinse president George W. Bush een desastreuze rol speelde in de afhandeling van de ramp. De orkaan en de nasleep ervan staan in de VS nog altijd te boek als een zwarte bladzijde in de Republikeinse geschiedenis.

De verwachting is dat Isaac, nu nog 'maar' een tropische storm, eveneens kan uitgroeien tot een orkaan. Precies zoals het zeven jaar geleden met Katrina verliep.

Inmiddels schrapte Romneys team al de gehele eerste dag, waardoor er een programma van drie dagen overblijft. Ook werd de inhoud van de agenda fors afgeslankt. Niemand wilde echter reageren op de mogelijkheid van een verder uitstel. Het zal er voor Romney de komende dagen alleszins om gaan spannen. Zal hij in staat zijn zich te profileren als een waardig alternatief voor president Obama? En zal hij uit de schaduw van Katrina kunnen stappen?

Op dit satellietbeeld is te zien hoe Isaac zich richting de kust van Florida begeeft. Beeld getty
Op dit satellietbeeld is te zien hoe Isaac zich richting de kust van Florida begeeft.Beeld getty

Obama
Juist vandaag had een dag moeten worden vol met sprekers die de aanval op de huidige president inzetten, en Romney afschilderden als de redder van het vaderland. Het conventiemotto van de dag, 'We can do better', sluit daar bij aan. Volgens Schriefer wordt dat motto ook het motto van de komende dagen, hoewel het plan aanvankelijk was die tijd te gebruiken om Romney opnieuw aan de kiezers voor te stellen, en vooral zijn eigen visies in de verf te zetten.

Toch vragen campagne-analisten zich af of het verstandig is president Obama te bekritiseren als gefaalde leider, juist met het oog op Isaac. Orkaan Katrina is voor veel Amerikanen synoniem geworden aan het wanbeleid van de Republikeinen ten tijde van Bush. De orkaan, die voornamelijk zwarte, arme burgers in New Orleans trof, is het symbool geworden van de kloof tussen arm en rijk, zwart en wit.

Isaac lijkt op die manier vooral een troef in handen van Obama te worden. De president heeft herhaaldelijk benadrukt de weersvoorspellingen op de voet te volgen en alle nodige maatregelen te treffen om burgers in nood tegemoet te komen. Iets wat zijn Republikeinse voorganger Bush verzuimde te doen.

Vice-president Joe Biden zegde een aantal bezoeken in Florida af met het oog op de storm. Overigens is Florida, één van de huidige bedreigde staten, tevens een belangrijke 'battle ground state': hier kan de verkiezingsuitslag beslecht worden.

Koortsachtig
In de tussentijd werken Romneys campagnemedewerkers koortsachtig aan het nieuwe programma. Op de vraag of vrijdag eventueel ingelast zou worden als compensatiedag, wilde Schriefer geen antwoord geven. Wel onthulde de conventieplanner dat er, mogelijk vandaag al, een digitale stopwatch onthuld zal worden die de groei van de staatsschuld per seconde bijhoudt.

Verder zal het feestgedruis de komende dagen sober blijven. Of, zoals een oud-raadgever van de partij het verwoordde tegen persbureau AP: 'Dan hebben we maar niet de grootste ballondropping in de geschiedenis.'

New Orleans na Katrina. Veel wijken zijn nog steeds niet hersteld. Beeld AP
New Orleans na Katrina. Veel wijken zijn nog steeds niet hersteld.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden