PlusMijn Amsterdam

Isa Hoes: 'Hotellobby's geven me een in between-ervaring'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Isa Hoes

Willeke Keulen
Isa Hoes. Deze week kwam haar nieuwe boek uit: Het is je moeder. Beeld Tammy van Nerum
Isa Hoes. Deze week kwam haar nieuwe boek uit: Het is je moeder.Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam
"Ik was tien, denk ik, en mocht met de vriendin van mijn oudste broer mee winkelen. Ik weet nog dat we over de Wallen liepen en ik dacht: wow! Ik zag een heel grote naakte vrouw achter een raam. Dat 'heel grote' slaat natuurlijk nergens op, want ik was zelf gewoon klein, maar ik heb dat beeld nog op mijn netvlies."

Favoriete modewinkel
"Ik ging altijd naar Bits and Pieces in de Cornelis Schuyt, daar had je een beetje die Ibizastijl toen dat nog leuk en bijzonder was. Nu ga ik graag naar Church of Labels in de Ten Katestraat. Mooie kleding, sieraden, fijn sfeertje en je loopt er altijd weer naar buiten met leuke tips. Ik ben niet meer zo van het shoppen. Dat is gekomen door mijn rol in GTST waarvoor ik me zó extravagant moest kleden dat ik daarbuiten juist heel sober, in het zwart, over straat ging. Ook omdat ik die bekendheid wel lastig vond."

Church of Labels Beeld Tammy van Nerum
Church of LabelsBeeld Tammy van Nerum

Ergste horecaervaring
"Dat was in Vondel CS. Ik zat met een vriendin op het terras en er was een jongen die overduidelijk zijn eerste werkdag daar had. Hij kwam aanlopen met nogal een trillerig blad, dus we knipoogden al naar elkaar en wilden hem helpen, maar dat blad viel alsnog over mijn vriendin heen. Eigenlijk zo sneu, wat moet dat voor hem een horrorervaring zijn geweest. Ik kom daar trouwens nog steeds heel graag hoor, maar die jongen heb ik er niet meer gezien."

Mooi lied over Amsterdam
"Heeft Brel iets gedaan over Amsterdam? Wacht, nee, dat nummer van Ramses Shaffy: 't Is stil in Amsterdam. Ik vind de stilte heel rijk. Ik woon aan het Vondelpark en in de zomer is dat soms horror. Als de mensen dan eindelijk weer verdwijnen uit 'mijn achtertuin' en de stilte terugkeert, geniet ik daar zo van."

Geheim adresje
"Ik ben dol op hotellobby's en -barren. Die geven me een soort in between-ervaring; alsof ik op vakantie ben in eigen stad, alsof ik er even uit ben. Vooral als het een beetje chique hotels zijn, met van die mooie ­glazen en lekkere stoelen. Zoals Soho House of het Conservatorium Hotel. Bij die laatste zijn ook het zwembad en de sauna heerlijk rustig."

Akasha Holistic Wellbeing in het Conservatorium Hotel Beeld Andrew Twort
Akasha Holistic Wellbeing in het Conservatorium HotelBeeld Andrew Twort

Mooiste brug
"Welke maakt me niet uit, ik ben sowieso gek op bruggen. Boven op de brug staan doet altijd iets met me. Dan ben ik even los van de grond, letterlijk. Je hebt een overzicht, een uitkijk over het water. Bruggen halen mij heel erg naar het hier en nu."

Met pek en veren de stad uit

"Racefietsers die keihard langs je scheuren. Prima als dat je hobby is, maar begin dan niet al in de stad. Ga lekker buiten de stad racen. Ik word er bloednerveus van."

Restaurant
"Domenica op de Noordermarkt. Ik at er rode mul met een puree van paarse aardappels, schorseneren en een saus met kokkels en judasoren. Jezus, wat lekker. Het is van de mensen van Toscanini. Een aanrader."

Restaurant Domenica Beeld Tammy van Nerum
Restaurant DomenicaBeeld Tammy van Nerum

Begraafplaats
"Zorgvlied. Antonie (Kamerling, red.) ligt er natuurlijk en ik vind het een vredige, sprookjesachtige plek. Ik hoef er niet heen om aan hem te denken, maar ik kom er nog regelmatig, vooral met vrienden en familie. Een van de eerste oudejaarsavonden na zijn overlijden hebben we ons er stiekem laten opsluiten en een vuurpijl afgestoken bij zijn graf. Misschien dom dat ik dit nu vertel, maar het was een fijn samenkomen met veel wijn."

Rijp voor de sloop

"De Ladderman in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Het is een kunstwerk van een man die op een ladder staat en met zijn armen naar de hemel reikt. Ik weet dat de gedachte erachter mooi is en dat het hoopgevend zou moeten zijn, maar ik vind het een afschuwelijk beeld.''

Buurtbewoners hebben erover geklaagd omdat het aan de gevel hangt van de psychiatrische kliniek Mentrum en het net lijkt of hij wil springen.''

''Ik dacht echt: what the fuck?! We wonen er vlakbij, en mijn dochter Vlinder kreeg er altijd buikpijn van en zei vaak: 'Mag dat beeld weg!' Ik heb weleens gedacht er een brief over te sturen."

Amsterdam voor kinderen
"Het Kinderkookkafé in het Vondelpark vind ik geweldig en ik fietste laatst naar het Amsterdamse Bos via de Schinkel­eilanden - ook zo'n mooi verborgen stukje Amsterdam."

Kinderkookcafe Beeld Tammy van Nerum
KinderkookcafeBeeld Tammy van Nerum

Uitgaan
"Ik ben best een huismus, dus uitgaan voor mij is toch vooral 'uit eten gaan met vrienden' in plaats van dansen. Soms zak ik dan nog weleens door, maar waar beland ik dan? Laat ik het zo zeggen, ik moet dan vaak naar vrienden appen: waar waren wij gisteren in godesnaam?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden