Plus

Is zieke Johnson wel in staat om zijn land door de coronacrisis te leiden?

De ziekenhuisopname van Boris Johnson roept vragen op of de premier op dit moment in staat is om zijn land door de coronacrisis te leiden.

Boris Johnson op 25 maart. Beeld EPA
Boris Johnson op 25 maart.Beeld EPA

De woordvoerder van de premier benadrukte dat het gaat om een voorzorgsmaatregel op advies van de dokter. Maar de timing is curieus: een uur nadat Queen Elizabeth het land toesprak kwam Downing Street met de mededeling dat de premier naar het ziekenhuis was gebracht voor verdere onderzoeken. Het was de bedoeling dat de speech van de koningin de bevolking een hart onder de riem zou steken. Een boodschap van hoop, en dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen. Maar die boodschap werd grotendeels overschaduwd door het nieuws dat Johnson was opgenomen in het ziekenhuis.

Het is geen spoedopname, zeggen zijn woordvoerders. Hij moet alleen wat tests ondergaan, het is routine: niets ergs. De symptomen van Johnson zouden niet verergeren maar gewoon zeer hardnekkig zijn. Maar dan blijft de vraag hangen waarom er niet tot bijvoorbeeld vanochtend gewacht kon worden met de ziekenhuisopname, zodat de tv-toespraak van de Queen wat meer ruimte kon krijgen.

Veel onbekend

Hoe het er precies voor staat met de gezondheid van de 55-jarige Britse premier is niet helemaal duidelijk, en welke onderzoeken hij op dit moment ondergaat is niet bekend. Er gaan al een paar dagen geruchten dat het minder goed gaat met Johnson dan hij en zijn medewerkers willen toegeven. Maar goed ingevoerde bronnen zeggen dat zijn gezondheid niet zozeer verslechtert, maar dat het er vooral om gaat dat de symptomen bij de premier hardnekkiger blijken dan bij veel anderen het geval is.

Sinds Johnson elf dagen geleden last kreeg van coronasymptomen is hij gewoon doorgegaan met werken. Vanzelfsprekend maakt hij als premier in crisistijd lange dagen, onder hoge druk. Het is geen geheim dat zijn ziekteverschijnselen de afgelopen dagen niet verminderden: in een videoboodschap die Johnson afgelopen vrijdag verspreidde gaf hij aan dat hij nog steeds koorts had, en langer in zelfquarantaine bleef. Daarmee duurt dat iets langer dan gemiddeld: de meeste mensen gaan zich na vijf tot zeven dagen beter voelen.

Johnson houdt de leiding

In de verklaring die zondagavond werd verspreid stond nog maar eens dat Johnson ondanks zijn ziekte leiding blijft geven aan de Britse regering en aan de bestrijding van de coronacrisis. Dat roept meer en meer kritiek op: de geluiden dat hij zijn taken moet overdragen aan een vervanger worden luider. Vanuit het ziekenhuis is het nog lastiger werken, en hoe wenselijk is het dat de man die alle belangrijkste beslissingen neemt -die het land leidt- met koorts in bed ligt?

Maandagochtend laat hij in ieder geval verstek gaan bij de dagelijkse coronavergadering van het kernkabinet. Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken, zal de bijeenkomst voorzitten. Hij is ook de man die andere taken van Johnson zal overnemen als de premier te ziek blijkt om door te werken. Voorlopig is daar dus geen sprake van, maar de vraag is hoe houdbaar deze situatie is. Hoe vaak Downing Street ook benadrukt dat de situatie niet ernstig is, feit blijft dat Johnson in het ziekenhuis ligt en daardoor nu niet in staat is zijn rol als premier volwaardig in te vullen op een cruciaal moment voor het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden