Is World of Warcraft op weg een spookwereld te worden?

Azeroth is een krimpregio. We hebben het niet over een gebied in Oost-Groningen, maar over een fictieve planeet waar World of Warcraft zich afspeelt. In de afgelopen drie maanden hebben 1 miljoen van de spelers van het spel hun avatar aan de wilgen gehangen, dat is tien procent van het totaal aantal spelers.

World of Warcraft. Beeld
World of Warcraft.

World of Warcraft (of WoW), gelanceerd in 2004, kende zijn piek in 2010. Toen had de online multi-playergame 12 miljoen spelers. Nu zijn er nog maar 9 miljoen over. Volgens spellenmaker Activision is de leegloop de afgelopen maanden in een stroomversnelling terechtgekomen. Als het aantal spelers met dit tempo blijft dalen, zal Azeroth in 2014 een spookplaneet zijn.

Trol
WoW heeft de markt voor grootschalige internetspellen opengebroken, en is nog steeds de grootste Massively Multiplayer Online game (MMO) - een game waarbij vele spelers tegelijk met elkaar kunnen gamen. In World of Warcraft neemt elke speler een rol aan - van mens, dwerg, elf of trol. Elke avatar behoort tot een ras dat tegen elkaar vecht om de heerschappij over de planeet. Via een reeks uitdagingen klimt een gamer in zijn eentje of met een groep tot het hoogste spelniveau.

Maar de concurrentie ligt op de loer, en in de afgelopen jaren zijn er vele prachtige virtuele werelden ontstaan. Toegang tot Azeroth kost 15 dollar of 12,99 euro per maand. Dat zou wel eens de grootste reden voor de leegloop kunnen zijn. Volgens Mashable is het vragen van geld voor een online game achterhaald. Zo werd de MMO Star Wars, The Old Republic onlangs gratis. Daarnaast kan WoW alleen op een pc of Mac worden gespeeld, niet op tablets of smartphones - waar veel gamers hun tijd tegenwoordig op spenderen. Geduchte concurrent Infinity Blade is drie keer zo goedkoop en kan wel op een tablet worden gespeeld.

Mike Morhaime, baas van spellenmaker Blizzard (onderdeel van Activision) heeft tegen investeerders gezegd dat de spelers slechts een pauze nemen om Diablo III, in mei door Blizzard gelanceerd, te spelen. 'In de herfst komt Blizzard met een update van WoW en komen de spelers weer terug'. De vierde grote uitbreiding van WoW heet Mists of Pandaria en voegt een nieuw gebied, een nieuw ras en een nieuwe klasse toe aan World of Warcraft. De investeerders hebben er echter geen vertrouwen in, het aandeel van Activision daalde met 5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden