Column

IS wil de pijn van de gaskamers overtreffen

Theodor Holman. Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor Holman.Beeld Jean-Pierre Jans

Wie niet tegen beschrijvingen kan van gruwelijke moorden, raad ik aan deze column niet te lezen. Ik heb namelijk naar de nieuwste shockvideo van Islamitische Staat gekeken.

Met deze laatste video - de gruwelijkste van allemaal (onbegrijpelijk dat het Journaal er geen aandacht aan heeft besteed, maar dit terzijde) heeft Islamitische Staat zichzelf weer overtroffen in gruwelijkheid.

Even dacht ik nog, om deze column wat licht te houden: ik ga een vergadering beschrijven van de IS-regisseur, de cameramensen (want er zijn er minstens twee), de editor en de scenarist en dan gaat het over de film. (Regisseur: 'Ik wil verdomme niet weer een onthoofding, het moet gruwelijker!')

Maar ik zag daarvan af: de grappen die ik bij machte ben te maken, relativeren het onbegrijpelijke sadisme niet. We zien namelijk veel rondvliegende lichaamsdelen. Hoofden ook. We zien mensen in een kooi verdrinken, waarvoor een onderwatercamera is gebruikt. Waarna de kooi wordt opgetrokken en we zien hoe de doden tevergeefs hebben gevochten voor hun leven.

We zien hoe ter dood veroordeelden in een auto worden gezet en met een granaat- werper de dood in worden gestuurd en hoe een rijtje gevangenen allemaal een granaat om hun nek krijgen die men tegelijk laat afgaan. Alles meer dan professioneel gefilmd. Vooral de close-ups intrigeerden mij en de camerastandpunten. Die jongens moeten op filmacademies hebben gezeten.

In mijn leven is de Holocaust altijd de maatstaf geweest voor mijn morele denken. Dat zal zo blijven. De industriële vernietiging van de Joden was zo onmenselijk doordat men er een industrie van had gemaakt. De gaskamers. Moord op Joden werd daardoor een product dat een uit een fabriek kon komen.

Wat IS nu doet, is ons het lijden plus de doodsstrijd laten zien. Na het zwaard kregen wij de guillotine, daarna de kogel, toen het pistool, de bom en uiteindelijk de gaskamers. Daarna rest het einde.

Straffen is voor IS pijn, pijn, pijn. Deze jongens van IS gaan terug in de tijd met hun straffen. En elk filmpje toont aan dat ze de pijn van de gaskamers willen overtreffen. Dit is wat ze met Joden, ongelovigen en homo's willen doen.

Ze willen in het werkelijke leven en op de film de apocalyps verbeelden.
Hun moordlust is zo hevig dat ze jaloers lijken op de dood.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden